Stresul trece prin stomac?

Se știe ca atunci când avem o perioadă mai stresantă sau momente în care suntem anxioși, stresul trece inclusiv prin stomac – acel ghem inexplicabil din stomac, care nu ne dă pace, lipsa sau creșterea inexplicabilă a poftei de mâncare sau diverse alte simptome gastrice.

O legătură interesantă între creier și intestin

Intestinul este considerat al doilea creier și nu este doar o metaforă! La nivelul intestinului avem miliarde de bacterii (microbiomul/flora intestinală), care produc substanțele chimice de care avem nevoie și care acționează ca neurotransmițători, ducând mesaje către creier prin nervul vag.

Este mai puțin știut că 90% din serotonină (hormonul fericirii) din corp este produsă de bacteriile intestinale; doar 10% din nivelul de serotonină este produs de creier. De asemenea, 80% din sistemul imunitar al organismului este localizat in intestin, dezechilibrul acestuia afectând direct întregul corp. Mai mult, intestinul conține mai mulți neuroni decât măduva spinării.

Sub influența florei intestinale, celulele nervoase intestinale produc neurotransmițători, care activează nervul vag, influențând starea psihică, somnul, pofta de mâncare și cogniția.

Studiile au arătat că există diferențe substanțiale între structura microflorei intestinale a persoanelor sănătoase vs a celor care sufereau de anxietate sau depresie.

Nervul vag este cel mai lung nerv din organism și controlează organele interne, intestinele și bătăile inimii.

Microflora intestinală este asemenea unui ecosistem, care suferă dezechilibre (disbioză), atunci când este atacat de factori externi, și nu numai. Cele mai importante efecte ale disbiozei sunt:

  • stres/anxietate/dezechilibru emoțional;
  • tulburări digestive: balonare, constipație, diaree, dureri abdominale, intoleranțe alimentare;
  • perturbarea sistemului imunitar;
  • afecțiuni ale pielii;
  • diferite alergii.

Principalii factori care afectează negativ axa intestin-creier:

  • Stresul, care poate avea un impact semnificativ asupra microbiotei și axei intestin-creier, în toate stadiile vieții. Stresul poate afecta atât compoziția, cât și masa microbiomului, disbioza fiind asociată cu tulburările sistemului nervos;
  • Dieta reprezintă un factor major în determinarea sănătății organismului și a compoziției microbiomului. Dieta nepotrivită nu afectează doar diversitatea, ci și numărul de specii bacteriene prezente la nivelul microbiotei. Hrana procesată, zahărul, grăsimile procesate duc, în timp, la o micșorare a diversității și chiar la extincția anumitor specii de bacterii benefice;
  • Microbiomul se modifică odată cu avansarea în vârstă, o parte din aceste modificări fiind asociate cu un nivel crescut de inflamație și reducerea sănătății neurologice;
  • Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot afecta în mod negativ microbiomul intestinal, cu impact negativ asupra sănătății generale a axei intestin-creier.

Stresul, flagelul secolului

Stresul face parte din viața cotidiană, iar simptomele acestuia sunt multiple: de la iritabilitate și furie, la oboseală, anxietate, lipsă de motivație, dureri de cap, depresie și până la indigestie, modificări ale apetitului, diaree sau constipație, pierderi de memorie sau lipsă de concentrare.

La stres se poate adăuga și o dietă nesănătoasă, care nu afectează doar diversitatea, ci și numărul de specii bacteriene prezente la nivelul microbiotei.

Despre microbiom, numai de bine

Microbiomul se modifică și, odată cu vârsta, o parte din aceste modificări sunt asociate cu un nivel crescut de inflamație și reducerea sănătății emoționale. Acestea sunt strâns conectate și ne influențează radical viața de zi cu zi.

Cum putem echilibra flora intestinală?

Este important ca stilul nostru de viață să fie echilibrat, în așa fel încât și microbiomul să își restabilească echilibrul. O alimentație sănătoasă, bogată în legume, fructe, carne slabă, pește, cereale; reducerea consumului de medicamente, în special a antibioticelor, acolo unde acest lucru este posibil; activitate sportivă realizată zilnic; un somn de bună calitate; nu în ultimul rând, consumul de probiotice, atât din alimentație (produse fermentate: kefir, iaurt, murături, brânzeturi fermentate, kombucha), cât și prin administrarea unor suplimente alimentare. Fiecare tulpină probiotică este specifică echilibrării în cazul unei anumite afecțiuni sau dezechilibru al unei părți a corpului/organ.

ND Medhealth a lansat pe piața din România un produs pionier, inovatorul psihobiotic Dr. BIOM Happy Mood. Psihobioticele sunt acele probiotice care oferă beneficii pentru sănătatea mintală, datorită influenței bacteriilor benefice asupra axei intestin-creier.

Dubla noutate pe care o aduce produsul Dr. BIOM Happy Mood, care are la bază complexul Cerebiome®, este că acesta echilibrează atât microbiomul intestinal, dar acționează direct și asupra axei creier-intestin-microbiotă.

Dr. BIOM Happy Mood este cel mai bine documentat psihobiotic din lume, care susține răspunsul pozitiv al organismului în raport cu stresul cotidian. Complexul Cerebiome® conține Bifidobacterium longum Rosell®-175 & Lactobacillus helveticus Rosell®-52 – 3 mld UFC – garantate până la finalul termenului de valabilitate al produsului.

Psihobioticul pionier Dr. BIOM Happy Mood are efect benefic asupra intestinului, atunci când acesta este afectat de perioadele stresante (bacteriile supraviețuiesc acidului gastric și biliar, ajungând nealterate în intestin) și îl colonizează, cu scopul de a-l echilibra și a induce o stare de bine organismului. În plus, Dr. BIOM Happy Mood reduce stresul fiziologic care afectează negativ organismul, dar și simptomele gastrointestinale asociate cu acesta și, de asemenea, scade nivelul de anxietate și depresie. Mai mult, Dr. BIOM Happy Mood aduce întregului corp o stare de bine, restabilind echilibrul florei intestinale, îmbunătățește calitatea somnului și crește nivelul de precursori ai serotoninei (hormonul fericirii).

Un produs pentru mici și mari

Noul psihobiotic de la Dr. BIOM are o adresabilitate mare și poate fi administrat atât adulților, cât și copiilor cu vârsta de peste trei ani, câte o capsulă pe zi, în timpul mesei, preferabil la micul dejun. Conținutul capsulei poate fi amestecat și cu alimente sau lichide reci. Avantajele? Nenumărate, după cum ai văzut deja.

Dr. BIOM Happy Mood este produs de Lallemand Health Solutions (Canada), unul dintre cei mai mari producători de probiotice din lume, cu o expertiza de peste 85 de ani în studierea potențialului tulpinilor probiotice în cazul diverselor afecțiuni ale organismului. Experții canadieni au fost totodată primii care au studiat influența bacteriilor benefice asupra stării de spirit și sănătății mintale.

Concluzia? Ai grijă de echilibrul tău fizic și psihic! Stresul poate avea un impact semnificativ asupra florei intestinale și axei intestin-creier, în toate stadiile vieții. El afectează atât compoziția, cât și masa microbiomului, disbioza fiind asociată cu tulburări ale sistemului nervos și ale sănătății mintale.

Include în rutina ta zilnică un psihobiotic cu tulpini specifice pentru modularea sistemului nervos și fă un pas înainte către un mai bun control al nivelului de stres.

Alege Dr. BIOM Happy Mood și îmbunătațește-ți calitatea vieții!

Produsul Dr. BIOM Happy Mood se găseste în Farmacia Tei, Bebetei, pe helpnet.ro și eMAG.ro, dar și în alte farmacii locale din toată țara.

 

https://www.instagram.com/dr.biom/

#Dr.Biom #Dr.BiomHappyMood #nostress #mindfulness


Follow Us On Instagram