Stările depresive din preajma sărbătorilor

Câți dintre noi ne-am simțit triști în perioada sărbătorilor de iarnă, când de dap tar trebui să fim extrem veseli? Adesea, această melancolie este însoțită de alte simptome psiho-fizice: agitație sau anxietate, durere de cap, probleme de somn, modificări ale apetitului și greutății, sentimente de vinovăție, incapacitatea de a ne bucura și de a împărtăși bucuria cu ceilalți, iritabilitate și certuri cauzate de lucruri banale, plâns nemotivat, mai puțină concentrare, apatie și dezinteres pentru activitățile care, în mod normal, ne fac plăcere, suferință din cauza clor care nu mai sunt printre noi, pesimism, senzație de „gol”, neîncredere în viitor.

Fără cea mai mică îndoială, cei mai afectați sunt adolescenții și vârstnicii. Pentru un tânăr, acest lucru se întâmplă pentru că trăiește deja într-o perioadă de mari schimbări și pentru că tristețea pe care o simte pentru anumite evenimente, precum respingerea iubirii sau despărțirea părinților îi determină să se gândească la trecut, la perioada în care Crăciunul era cel mai așteptat moment din viața lor. Chiar și bunicii suferă de tristețea Crăciunului: preț decâteva zile se reîntâlnesc cu copiii, nepoții și rudele, iar mai apoi totul revine la normal. Mai mult decât atât, în cazul vârstnicilor, lipsa partenerului decedat cu care obișnuia să petreacă sărbătorile în anii precedenți cântărește foarte mult.

Posibile cauze ale tristeții din perioada Crăciunului:

Crăciunul este adesea reprezentat ca o sărbătoare de familie, în care trebuie sărbătorită iubirea  și bucuria de a fi împreună. Cu toate acestea, nu suntem întotdeauna în armonie cu rudele noastre și, prin urmare, prânzurile și cinele devin ocazii de disconfort și constrângere. Sau simțim că nu avem cu cine să împărtășim aceste momente de bucurie, simțim că nimănui nu îi pasă cu adevărat de noi. Alteori, membrii familiei noastre sunt departe fizic și, prin urmare, sărbătorile subliniază distanța dintre noi și cei dragi. Sau, din nou, se poate întâmpla să ne gândim la oameni care nu mai sunt prinre noi, pe care i-am iubit și care poate au împărtășit cu noi emoții, evenimente și tradiții de Crăciun, care acum, în lipsa lor, par să-și fi pierdut farmecul.

Un alt motiv de tristate poate fi reprezentat de așteptările neîmplinite: trecerea de la un an la altul este inevitabil un moment de evaluare, în care ne împăcăm cu ceea ce a fost și ce am experimentat și realizat în ultimul an. Mai exact: ce dorințe sau obiective am atins, cu cine le-am împărtășit, ce nu am reușit să realizăm, oportunitățile ratate și, din nou, ce am fi putut face mai mult, dar nu am reușit să realizăm. Pe baza acestor evaluări, vom experimenta un sentiment mai mult sau mai puțin pozitiv sau negativ.

Cu toate acestea, este foarte frecvent să avem tendința de a trage concluzii negative cu privire la bilanțul anului trecut, provocându-ne tristețe și dezamăgire, dar în același timp și anxietate și griji pentru anul care urmează – adesea creând așteptări care sunt și mai greu de realizat.

O altă cauză poate fi schimbarea care survine în rutina zilnică: vacanțele reprezintă și o pauză de la rutina zilnică și, deci, schimbări în obiceiuri și activități. Aceasta ar putea fi o oportunitate de relaxare și de recuperare, dar atunci când frenezia zilnică este întreruptă, se poate întâmpla și ca problemele și dificultățile care aparent au fost gestionate sau ignorate până în acel moment să reapară. Momentul care ar trebui dedicat odihnei și activităților plăcute devine și un prilej de reflecție. Întreruperea activităților normale de muncă și de familie, stresul zilnic și grijile fac loc posibilității de a ne privi în interior, de a simți cu adevărat emoțiile deseori puse deoparte din cauza agitației vieții cotidiene. Astfel, frustrările, durerile, suferința reapar pentru cei care au pierdut pe cineva drag, care trec printr-o despărțire sau care au un scop neatins.

Schimbarea regimului alimentar: denaturarea obiceiurilor alimentare normale, din cauza prânzurilor abundente de sărbătoare și deseori a dietelor pentru a încerca să eliminăm din greutatea dobândită în această perioadă, provoacă modificări ale metabolismului și, prin urmare, probleme gastro-intestinale, oboseală, tulburări psihosomatice, care afectează negativ starea de spirit. Alte două motive care nu pot fi ignorate  sunt vulnerabilitatea biologică la iradierea solară scăzută (cunoscută ca depresie sezonieră) și presiunea socială de a cumpăra și a oferi cadouri de Crăciun.

Dacă ar exista posibilitatea remedierii acestor situații, ce solutii ar exista? Să vedem împreună:

Renunțați la ideea că este necesar să participăm pe deplin și cu bucurie la fiecare ritual festiv: dacă participăm la petreceri (mai ales cu ocazia reuniunilor de familie), este mai bine să ne propunem să ne bucurăm de moment, fără a ne aștepta neapărat să fie un moment excepțional și intens, altfel riscăm să fim dezamăgiți. Ar trebui să avem în vedere că sărbătorile trebuie nu să fie neapărat cea mai bună perioadă a anului – este doar o invenție fără temei. De asemenea, ar fi util să nu ne așteptăm să primim cadoul la care visăm, altfel ne vom simți dezamăgiți și în acest caz.

Opriți-vă și reflectați asupra gândurilor și emoțiilor aferente: ar trebui să avem în vedere că fiecare situație pe care o trăim nu oferă emoții adecvate sau inadecvate, senzații corecte sau greșite. Orice emoție are același drept de a fi simțită și mai ales, ar trebui să reflectăm asupra faptului că emoțiile nu sunt direct determinate de situația în sine (adică de Crăciun, sărbători, Anul Nou), ci de ceea ce credem despre situație, cum evaluăm și ce ne spunem în acel moment („trebuie să mă simt bine cu orice preț”, „sunt singur”, „nimeni nu mă iubește”, „ce se va întâmpla anul viitor”…). De fapt, aceste gânduri negative ne fac să ne simțim prost și inconfortabil. Dacă, pe de altă parte, încercăm să le punem la îndoială și să le verificăm validitatea, veridicitatea și utilitatea, am putea deveni conștienți de iraționalitatea lor și poate am avea gânduri mai funcționale și productive, cu emoții mai puțin negative și intense.

Împărtășirea acestor experiențe cu cei dragi: dacă vorbim și spunem cum ne simțim, împărtășind disconfortul nostru, acest lucru ne va permite să depășim acel sentiment de singurătate care alimentează și mai mult tristețea și, de asemenea, să realizăm că nu suntem singurii care simțim acest lucru. De asemenea, împreună cu alte persoane vom putea găsi posibilități mai bune de a depăși eficient starea depresivă.

Menține rutina: încearcă să mănânci, să bei și să dormi ca de obicei. Dacă exagerăm cu mâncarea și ne reducem activitățile fizice obișnuite, vom ajunge să ne simțim grei, umflați și obosiți. De asemenea, să nu încercăm să facem mai multe lucruri decât făceam, să încercăm pe cât posibil să ne menținem ritmul obișnuit. Să ne luăm ceva timp pentru noi înșine, să planificăm pauze pentru a ne reface și a ne relaxa.

Planificați și moderați cumpărăturile de Crăciun: dacă stabilim o limită superioară a banilor cheltuiți pe cadouri și evităm cu orice preț gasirea „cadoului perfect”, ne vom simți mai bine știind că nu ne-am irosit toate economiile.

Amintiți-vă că mâncatul în exces sau cheltuitul este întotdeauna o sabie cu două tăișuri: parțial compensatorie, dar cu potențial depresiv atunci când se exagereaza. De fapt, mulți dintre noi nu își pot permite să cheltuiască atât de mult pe cât ne-am dori pe cadouri. Acest lucru duce adesea la diverse emoții negative, cum ar fi tristețe, remuşcare, regret și vinovăție.

Este important sa evităm să rămânem fără planuri: dacă începem să organizăm activități plăcute și imediat realizabile, evităm melancolia și inactivitatea.

Mențineți așteptări realiste: în această perioadă este esențial să ne evaluăm rațional situația și așteptările. Mai exact, evaluăm evenimentele pozitive care au avut loc în cursul anului și aspectele pozitive ale situației pe care o trăim în prezent, în loc să tindem să vedem doar latura negativă a lucrurilor. Ne vom da seama astfel că nu tot ce am făcut a mers prost cu adevărat și că, în realitate, avem puncte forte, calități pe care să ne bazăm atât în prezent, cât și în viitor. Dacă ne evaluăm rațional așteptările, acordând o atenție deosebită la ceea ce ne-am fi dorit să realizăm în ultimul an, ne vom da seama că de multe ori așteptăm prea mult de la noi înșine sau de la situații. Prin urmare, ar fi util să reducem aceste așteptări apropiindu-ne de ceea ce putem realiza efectiv, deoarece acest lucru, pe lângă faptul că ne face să vedem situația mai pozitiv, ne va permite să ne mobilizăm pentru a realiza obiective noi, mai realiste, care să fie atinse treptat în viitor.

Așadar, mai exact, trebuie să avem grijă să nu trasăm obiective exagerate pentru noul an: de exemplu: „voi întâlni bărbatul/femeia vieții mele”, „mă îmbogățesc”, „slăbesc 30 kg”,  „voi fi mereu fericit/ă” etc.

De asemenea, este important să nu te izolezi, să faci ceva pentru ceilalți. În primul rând, trebuie să încercăm să ne gândim la cei de langă noi, indiferent dacă ne sunt rude, prieteni sau oameni pe care îi prețuim dintr-un motiv sau altul. Să facem un gest amabil față de ei, să îi facem să se simtă iubiți și apreciați, așa cum ne-am dori și noi să fim.

Mergând puțin mai departe, am putea oferi ajutorul nostru oamenilor mai puțin norocoși și centrelor sau asociațiilor care se ocupă de ei sau adaposturilor de animale – românia se află pe ultimele licuri în ceea ce privește voluntariatul. A fi de ajutor celorlalți ne va ajuta să ne abatem atenția de la problemele noastre personale și, de asemenea, ne va face să experimentăm emoții mai pozitive și satisfăcătoare.

Trăirea unor emoții precum tristețea și anxietatea nu are doar aspecte negative – ne putem testa pe noi înșine în încercarea de a depăși disconfortul pe care îl simțim în acele momente. Tot ce putem face pentru a ne simți mai bine cu această perioada, ne va fi util și pe viitor.

 


Follow Us On Instagram