Remise en forme postpartum, de la Mommy Makeover la masaj și nutriție

Adevărul este că uneori aplicația Instagram minte: se pare că toate proaspetele mame celebre – de la Rosie Huntington-Whiteley la Bar Refaeli și Behati Prinsloo – sunt frumoase și cu un corp perfect la doar câteva zile după naștere, dar nu este întotdeauna așa. Până și vedetele au secretele lor în acest sens. De exemplu, în ultima vreme cererile de Mommy Makeover cresc din ce în ce mai mult și acest motiv m-a determinat să scriu acest articol în care să ofer mai multe informații.

Termenul de „Mommy Makeover” se referă la o metodă de a recupera, în cel mai scurt timp posibil, aspectul pe care îl avea o femeie înainte de sarcină. Este important ca femeile, după o schimbare precum sarcina, să revină în formă, să își recapete încrederea în sine și să depășească eventulalele nesiguranțe. Mommy Makeover a luat naștere așadar ca o abordare de a reveni la forma inițială după naștere și poate fi implementat prin diverse proceduri, precum liposucția, abdominoplastia, sau mărirea, reducerea sau liftingul sânilor.

Mi-am pus întrebarea: oare această dorință este legată de o fază anume a vieții unei femei, și ce se ascunde în spatele acestui tip de solicitare? Răspunsul nu este banal, pentru că se referă cu siguranță la un disconfort cauzat de faptul că, după ce pacienta a născut, sau poate după ce copii au crescut, femeia își dorește să fie din nou „femeie” și începe să se observe cu mai multă atenție. Când aceasta se uită la ea însăși, este ușor să apară o nesiguranță legată de faptul că și-ar dori încă să se vadă tânără și să se perceapă atragatoare. Pe scurt, dorința de bază este recăpătarea încrederii în propriul corp.

Din această reflecție a mea s-a născut o abordare „sistemică”, adică la 360° cu pacienta. Practic eu, ca medic și profesionist, încep să lucrez împreună cu pacienta, cu scopul de a deveni un fel de „aliat” al acesteia în încercarea de a înțelege ce a cauzat problema și disconfortul său. În cele mai simple situații, se pleacă de la o problemă care a fost deja identificată și diagnosticata din punct de vedere clinic: în aceste cazuri, pacienta ajunge, de exemplu, cu o ecografie care indica un diagnostic de diastază. Diastaza abdominală reprezintă procesul de îndepărtare a mușchilor abdominali, ca urmare a punerii acestora în tensiune în timpul sarcinii. Este o afecțiune extrem de des întâlnită în rândul femeilor gravide și poate apărea atât în timpul sarcinii, dar mai ales la câteva săptămâni sau luni după naștere.

Cu toate acestea, chiar dacă diagnosticul este strâns legat de sarcină și naștere precum aceasta, în urma unui dialog aprofundat cu pacienta, apar și alte lucruri. Întrebând-o direct ce nu-i place la ea însăși, la propriul corp, la relația cu ea, femeia indică zonele în care se concentrează acumularea adipoasă, sau acolo unde există un surplus de piele (așa-numitul „șorț abdominal”) și, în unele cazuri, pacienta este nemulțumită de sânii care urmează gravitația, și care și-au pierdut tonusul și turgescența. Reflecția mea rezultată din acest tip de abordare, care permite să înțelegem originea nesiguranței sau a nemulțumirii, este că trebuie să ajutăm persoana să aleagă corect intervenția/ tratamentul potrivit, fie că este vorba de sân, fie că este vorba despre abdomen.

Toate acestea configurează abordarea clinică definită de către americani: Mommy Makeover, făcând referire la acel moment anume în care femeia-mamă decide să își ia viața înapoi în propriile mâini. Adevărata satisfacție pentru chirurg este să vadă, după aceste întâlniri pregătitoare și după operație, pacienți care și-au recăpătat încrederea în sine. În anii 1930, Maxuell Max a scris o carte minunată despre psiho-cibernetică, în care susținea că fiecare chirurg plastician, acționând asupra părții clinice externe, schimbă și partea internă, deoarece chirurgia plastică poate transforma starea de spirit a persoanei și o poate ajuta să îi găsească armonia cu ea însăși.

Ce altceva se mai poate face?

Fără îndoială, masajul poate ajuta la recuperarea parțială a formei fizice după naștere, dacă femeia nu este dispusă să apeleze la mâinile chirurgului (sau nu are resurse economice necesare). În acest caz, ideal este să se apeleze la masaj încă din lunile de sarcină, alternând două tipuri de masaj, cel de drenaj limfatic și cel ayurvedic cu săculeți de plante medicinale. Primul are scopul de a drena excesul de lichide: este fiziologic ca acestea să crească în timpul sarcinii, dar este important să nu lăsăm ca organismul să își piardă capacitatea de a le drena, chiar dacă acest lucru se întâmplă puțin diferit decât în mod normal pe parcursul celor nouă luni. Este cu siguranță cel mai potrivit tratament pentru femeile care sunt însărcinate în perioada verii sau pentru cele care sunt supraponderale înainte de sarcină.

Masajul ayurvedic, pe de altă parte, este un masaj cald și, atunci când se folosesc acești săculeți cu plante medicinale este o adevărată mană cerească pentru durerile lombare și coccigiene. Pe lângă efectul de drenaj, util femeilor cu retenție de apă pe coapse și fese, oferă o stare de bine imediată la nivelul spatelui și picioarelor: odată încălzite, plantele medicinale eliberează proprietăți calmante. Sunt indicate și împachetările cu nămol argilos bogat în sulfați și montmorillonit, ideal pentru stimularea eliminării toxinelor și regenerării țesuturilor pielii.

Se pune apoi problema decolteului, marea grijă a multor proaspete mămici. În timpul sarcinii, după cum știm, sânii tind să se mărească imediat, ca urmare a creșterii țesutului glandular, care este responsabil și de o mai mare sensibilitate la stimulare. Din acest motiv, la sfârşitul alăptării (adică atunci când ţesutul glandular revine la dimensiunea iniţială), sânii rămân fără suportul intern de care au beneficiat în ultimile luni. Deci, cum să îl faci din nou ferm? Kigelia Africana este un ingredient activ care ajută la întărirea acestei zone a corpului și care se află în compoziția multor creme cosmetice. De asemenea, pot ajuta și serurile care au factori de creștere controlați și vitamina C în compoziția lor, precum și tot ceea ce stimulează și/ sau conține colagen și elastină, pentru a oferi un aport de tinerețe celulelor epiteliale. Aceste produse pot fi masate după alăptare în zona din apropierea mameloanelor, pentru a evita disconfortul pentru bebeluș. Din nou, nu uitați că, pentru spălare, pot fi folosite produse moi și uleioase, alternând cu exfoliați și măști pe bază de colagen (algele sunt bogate în colagen).

Este foarte important ca, după naștere, să nu fie neglijată hidratarea. Poate pentru că este un element de bază al rutinei de înfrumusețare, dar este de la sine înțeles: o buna hidratare a feței și a corpului este esențială, cu atât mai mult în săptămânile de după naștere. În special, în timpul alăptării este necesar să ne concentrăm pe menținerea hidratării, respectând și nealterând parfumul natural al mamei, folosind produse neutre și naturale.

În remise en forme postpartum, alimentația proaspetei mămici contează foarte mult. În această fază este important să se mențină o alimentație variată care să includă carbohidrați, lipide și proteine (atât animale, cât și vegetale) pentru a garanta un aport corect de nutrienți precum fier, calciu și magneziu, care în mod normal sunt deficitare în faza postpartum, deoarece în timpul sarcinii sunt transmise aproape în întregime copilului. Sunt interzise dietele drastice de slăbire imediat după naștere, așa cum nu ar trebui implementată nicio restricție calorică, mai ales dacă alăptați. La fel de importantă în această fază este și reducerea consumului de zaharuri rafinate, care provoacă un vârf glicemic brusc, creând o creștere a insulinei. Acest proces declanșează o stare de dezechilibru foarte pronunțată, care are ca rezultat creșterea apetitului și a nervozității. Atenție și la grăsimile saturate prezente în alimentele bogate în calorii: consumul acestor alimente determină o creștere a grăsimii viscerale, ce duce la întârzierea refacerii aptitudinii fizice.

Și un ultim sfat – fii indulgentă cu tine însăți și evită mitul Wonder Woman!

Dr. Carlo Lipatti – chirurg plastician, psihoterapeut și nutriționist


Follow Us On Instagram