Piele radiantă și sănătoasă în perioada de vară

Sfaturi esențiale de îngrijire a pielii

by Oana Raluca Ivan

Pe măsură ce temperaturile cresc și soarele strălucește mai puternic, rutina de îngrijire a pielii necesită o ajustare sezo­nieră pentru a combate provocările pe care le aduce vara. De la expunerea crescută la soare la niveluri mai ridicate de umiditate, sezonul estival cere o abordare adaptată de îngrijire a pielii. Cu tehnici și produse potrivite, poți menține pielea sănătoasă, hidratată și radiantă pe tot parcursul verii. În acest articol vom explora câteva sfaturi esențiale de în­grijire a pielii pentru a te ajuta să navighezi cu încredere în sezonul însorit.

Protejează-te împotriva razelor UV

Protecția solară este obligatorie în timpul lunilor de vară. Razele UV nocive ale soarelui pot cauza îmbătrânire prema­tură, arsuri solare și chiar cancer de piele. Fă din crema cu factor de protecție solară cea mai bună prietenă și optează pentru o formulă cu spectru larg. Ideal este să alegi SPF50 și nu mai jos. Aplică generos pe toate zonele expuse ale pielii, inclusiv pe față, mâini, și reia aplicarea la fiecare două ore, în special dacă petreci timp în aer liber sau înoți. Produsul cu factor de protecție se dezintegrează la expunerea la diverși factori de ordin intern și/sau extern, de aceea reaplicarea corectă este cea care te protejează.

Hidratează-te pe interior, dar și pe exterior

Căldura și umiditatea din vară pot lăsa pielea uscată și deshidratată. Combate acest lucru prin hidratarea din inte­rior și din exterior. Bea multă apă pe parcursul zilei pentru a menține nivelurile optime de hidratare. De asemenea, încor­porează în rutina ta produse de îngrijire ușoare, adecvate tipului de ten care îți livrează nivelul necesar de hidratare. Integrează produse care conțin acid hialuronic, glicerină, in­grediente care ajută la atragerea și reținerea umezelii, men­ținându-ți pielea catifelată și suplă în ciuda căldurii.

Optează pentru formule ușoare

În lunile de vară, înlocuiește cremele și loțiunile dense pe care le folosești în perioada rece cu formule mai ușoare. Ca­ută produse hidratante fără ulei și produse pe bază de gel, care nu se vor simți grele sau grase pe piele. De asemenea, alege seruri ușoare și esențe care se absorb rapid și oferă hidratare fără a bloca porii. În perioada de vară, producția de sebum crește, riscul de congestie al porilor este mărit, iar dacă alegi produse cât mai lejere, dedicate tipului tău de ten, poți să previi probleme precum erupțiile.

Exfoliază în mod regulat

Exfolierea este cheia pentru a menține o piele netedă și radi­antă tot timpul anului, dar este deosebit de importantă în tim­pul verii, când transpirația, excesul de sebum în combinație cu factori externi pot duce la pori înfundați și la o piele ternă. Încorporează un exfoliant delicat în rutina ta săptămânală de îngrijire a pielii pentru a îndepărta celulele moarte, pentru a decongestiona porii și pentru a dezvălui un ten proaspăt și luminos sub ele. Optează pentru exfolianți chimici: precum acizii alfa hidroxi (AHAs) sau beta hidroxi (BHAs), care pot ajuta la deblocarea porilor și la îmbunătățirea texturii pielii. Este important să alegi varianta de exfoliere potrivită tipului tău de ten și să nu uiți că nu trebuie să supraexfoliezi. Dacă ai un ten sensibil care nu tolerează exfolierea chimică poți să alegi un produs de exfoliere enzimatică ce are la bază enzime din fructe.

Protejează-ți buzele și ochii

Nu uita să acorzi atenție buzelor și ochilor, două zone ade­sea neglijate în rutinele de îngrijire a pielii. Buzele pot deve­ni uscate și crăpate din cauza expunerii la soare și a deshi­dratării, deci investește într-un balsam de buze cu factor de protecție solară pentru a le menține moi și protejate. De asemenea, poartă ochelari de soare cu protecție UV pen­tru a-ți proteja ochii de razele nocive ale soarelui și pentru a preveni îmbătrânirea prematură și leziunile pielii delicate din jurul ochilor.

Răcorește-te cu spray-uri hidratante

Păstrează la îndemână un spray hidratant facial pentru o re­facere instantanee în zilele calde de vară. Stropirea feței cu un spray răcoritor nu numai că oferă un feeling revigorant, dar și ajută la refacerea nivelului de umiditate din piele și la calmarea pielii iritate.

Tratează arsurile solare cu grijă

Din păcate, multe persoane se confruntă cu arsuri solare. Dacă te arzi la soare, tratează-ți pielea cu grijă pentru a pro­mova vindecarea și pentru a minimiza disconfortul. Aplică comprese reci pentru a calma zona afectată și evită expune­rea ulterioară la soare până când arsura s-a vindecat. Hidra­tează-ți pielea cu gel de aloe vera sau cu o loțiune delicată, fără parfum, pentru a ajuta la hidratarea și la repararea pielii deteriorate. Mergi la un control de specialitate în cazul în care arsura este una severă.

Ajustează-ți rutina de îngrijire a pielii după nevoie

În cele din urmă, fii atent la comportamentul pielii tale pe tot parcursul verii și ajustează-ți rutina de îngrijire în consecință. S-ar putea să observi că pielea devine mai grasă sau mai predispusă la acnee în urma căldurii și a umidității, caz în care ar trebui să treci la produse care controlează excesul de sebum sau luptă împotriva acneei. Ascultă nevoile pielii tale și fă modificări în funcție de necesități, pentru a o men­ține frumoasă, dar mai ales sănătoasă, pe tot parcursul verii.

Cu rutina de îngrijire a pielii și produsele potrivite, poți menține o piele care arată și se simte cel mai bine chiar și în lunile cele mai călduroase ale anului. Prin prioritizarea pro­tecției solare, hidratării și exfolierii delicate, poți menține un ten radiant și poți să te bucuri de toate beneficiile pe care le aduce vara, fără să îți faci griji în legătură cu efectele pe care le poate avea asupra pielii tale. Așadar, îmbrățișează perioada verii, dar nu uita să oferi pielii tale îngrijirea și atenția pe care le merită dacă vrei o piele sănătoasă și strălucitoare.


Follow Us On Instagram