Părul în istoria omenirii

Părul în istoria omenirii

Nu degeaba părul mai este denumit și „podoabă capilară”, fiind unul dintre cele mai semnificative aspecte ale frumuseţii, atât pentru femei cât și pentru bărbaţi din cele mai îndepărtate timpuri.

Dacă azi ne coafăm în funcție de tendințele momentului, de structura și tipul firului de păr sau de fizionomie, în trecut lucrurile nu stăteau așa. Părul spunea mult mai mult despre un om decât faptul că are sau nu grijă de el însuși. Avea rolul de a fi arătat şi de a fi privit, iar cu ajutorul coafurii era şi este un element important în modificarea propriului aspect.

O coafură sau o tunsoare greșită se poate transforma într-o tragedie (şi acest lucru este acum recunoscut de lege în multe țări, astfel că un salon de coafură care a greşit poate fi acţionat în justiţie pentru neglijenţă şi incompetenţă profesională).
Cu o tunsoare adecvată se pot afirma propriile rădăcini, sexul (masculin/feminin), se pot transmite convingerile religioase, o modalitate de a te împotrivi obiceiurilor sociale, sau poţi risca să fii concediat, etc.

În unele cazuri lungimea părului era un semn vizibil de autoritate a conducătorului, jucând un rol esenţial în “demnitatea unui rege”

Toate popoarele de pe pământ, în fiecare epocă, au elaborat diferite coafuri pentru a exprima fiecare etapă a vieţii, de a comunica rolul, statutul social şi  identitatea lor culturală. Acest lucru este valabil şi pentru călugării care își rad părul ca simbol al castităţii în vreme ce preoţii din triburile Africii de Vest, concep podoaba capilară ca fiind lăcașul Domnului.
Masaii (trib antic din Africa) posedă puterea miraculoasă de a aduce ploaia numai dacă nu își tund părul şi barba. Jurnaliştii de televiziune din întreaga lume și-au dat seama că au o credibilitate majoră dacă adoptă o coafura sau o tunsoare anonimă. Părul este un mod de exprimare inevitabil şi dacă avem capacitatea de a-l interpreta așa cum se întâmplă în cazul fiziognomicii (arta interpretării trăsăturilot feţei), ne poate dezvălui ceea ce se tinde a fi  ascuns cum ar fi: vârsta, etnia căreia un individ aparține, convingerile politice sau chiar nivelul de educaţie.

Părul şi personalitatea

Dar toate aceste aspect sunt destul de restrictive şi nu pot explica cum, în toate civilizaţiile, părul a fost un element cheie al personalităţii, element al frumuseţii, farmecului şi seducţiei, uneori chiar un atu important în deținerea puterii … şi chiar și în zilele noastre părul îşi păstrează o valoare simbolică profundă.

“Suntem obișnuiţi să considerăm podoaba capilară ca pe un “atribut sexual” şi, în cazul în care începem să pierdem părul putem experimenta această condiţie ca o regresie la o stare infantilă, în care nu sunt încă bine definite sexul şi rolul, cu drepturile şi competenţele pe care aceste două aspecte le presupune.

Căderea părului este, prin urmare, inconştient trăită ca o castrare, pierdere a virilităţii, a puterii, a tinereţii, a masculinităţii sau a feminităţii.”

Instituirea “cheliei” în unele ordine monahale are o valoare profund simbolică: se renunţă la păr pentru a-și arăta indiferenţa față de instanțele lumești şi prin urmare, este de înţeles faptul că bolile de păr şi/sau ale scalpului constituie o problemă existenţială de mare interes care pune sub semnul întrebării aspectul şi starea psihică a bărbaţilor şi a femeilor afectate. Părul devine foarte repede o sursă de disperare atunci când se subțiază sau devine opac, nemaifiind atrăgător din punct de vedere estetic. Calviția este o problemă care afectează în Europa multe milioane de oameni: 20% dintre bărbaţii tineri (20/30 de ani) şi 50% din bărbații de peste 50 de ani. Această problemă fiind extinsă pe scară largă, o face să pară la bărbaţi, un fenomen parafiziologic şi, prin urmare, normal.

Femeia, în schimb, pare să sufere din ce în ce mai mult din cauza acestor probleme; poate şi datorită stresului este cu mult mai expusă acestui factor în timpurile noastre. Pierderea părului poate fi un simptom al unei situaţii hormonale modificate şi, prin urmare, trebuie să fie tratată cu terapii adecvate.

Dacă este adevărat că de multe ori bărbatul acceptă cu greu pierderea prematură a părului, pentru femei, această problemă poate fi privită ca o adevărată tragedie.

Danielle Beaune


Follow Us On Instagram