Păr frumos, scalp sănătos

Părul frumos este un atribut dezirabil și agreabil pentru orice doamnă care știe să se îngrijească. De aceea, clientele vin la salon și solicită aplicarea celor mai bune tratamente care le garantează un păr cu aspect mătăsos și strălucitor. Pentru a avea un fir de păr sănătos și frumos este necesar ca rădăcina acestuia să fie sănătoasă. Așa că vom arunca o privire asupra unor informații de bază privind scalpul. Sănătatea scalpului determină și sănătatea firului de păr. Explicați clientei dumneavoastră importanța stării scalpului și ajutați-o să-și mențină pielea capului într-o formă cât mai bună. Starea de sănătate a scalpului se poate evalua vizual, iar o analiză specializată mai exactă se poate face cu ajutorul dermatoscopului sau a lupei speciale, a videodermatoscopului.

Iată care sunt cele mai comune afecțiuni ale scalpului: Pecinginea (tinea capitis) este o infecție ușoară cauzată de o ciupercă. Tinea capitis apare la nivelul scalpului și părului sub formă de cruste și petice de păr rupte, este contagioasă și este mai frecventă la copii. Tratamentul antifungic se stabilește de către medic în funcție de agentul patogen și gravitatea afecțiunii. Alopecia areata este o inflamație a firului de păr, manifestată prin apariția unor zone total lipsite de păr, bine delimitate, asimptomatice. Cauza ei nu este pe deplin cunoscută. Tratamente care să ducă la vindecarea acestui tip de alopecie nu se cunosc. Medicii pot însă prescrie tratamente pe bază de cortizol pentru regenerarea părului și pentru prevenirea căderii acestuia pe viitor. Căderea difuză a părului este specifică
femeilor și se mai numește efluvium telogen. Această afecțiune este o formă de alopecie necicatricială și are caracteristicile unei reacții cu cauzalitate hormonală și/sau nutrițională. Este legată de dezechilibrele nutriționale cum ar fi anemia, și de funcționarea glandei tiroide, iar tratamentul ține de corecția dietei și reglarea homonală. Dermatita seboreică se manifestă prin prurit, coji galbene, scoame, mătreață excesivă și sebum la nivelul scalpului. Apare mai frecvent la pubertate și este specifică bărbaților. Pentru tratamentul topic al acestui tip de dermatită se folosesc șampoanele dermatocosmetice în funcție de forma clinică a acesteia. Psoriazisul, o altă afecțiune care poate afecta părul, se manifestă prin cruste ușoare, fine, până la forme extrem de severe, cu plăci îngroșate, acoperite cu cruste, care se întind pe întregul scalp.

Pentru ca firul de păr să crească sănătos, pielea capului trebuie să fie sănătoasă, iar un păr degradat este un semn de alarmă pentru starea de sănătate a scalpului. Protecția scalpului cuprinde reguli de igienă corespunzătoare, hidratare, dietă corespunătoare și protejarea capului de soare. Îngrijirea corespunzătoare a scalpului începe cu alegerea produselor cosmetice corespunzătoare condiției dermatologice a acestuia. Un dermatolog va diagnostica corect problema scalpului și va recomanda tratamentul cel mai eficient precum și produsele de întreținere adecvate. Produsele de mezoterapie pot combate efectele îmbătrânirii folicului pilos, stimulând activitatea acestuia cu aminoacizi și minerale pentru sinteza keratinei. La sinteza firului de păr are un rol important și dieta adoptată. Puteți sugera clienților adoptarea unei diete bogate în proteine bogate în aminoacizi sulfurați, vitaminele C, D, B2, B6, B12 și minerale cum ar fi magneziu, seleniu, siliciu, cupru și fier.

Puteți recomanda, de asemenea, utilizarea pălăriilor și a șepcilor pentru protejarea capului și a firului de păr de efectele razelor UV. Urmăriți astfel evitarea îmbătrânirii premature a scalpului și feriți clienții de apariția petelor pigmentare și chiar a leziunilor precanceroase. Fiți printre specialiștii care sunt cu adevărat preocupați de starea părului clienților săi. Poate că aceștia au uneori nevoie să fie susținuți cu o încurajare în eforturile lor de a duce un stil de viață sănătos. Spuneți-le că un păr fumos începe de fiecare dată cu un scalp sănătos.


Follow Us On Instagram