Mastopexia – o operaţie pentru sânii cu aspect căzut – Dr. Angela Petre

Mastopexia –  o operaţie pentru sânii cu aspect căzut – Dr. Angela Petre

Mastopexia sau liftingul mamar este o operaţie care se adresează femeilor care şi-au pierdut aspectul tânăr al sânilor sau care, din motive ereditare, au prezentat întotdeauna sâni cu aspect căzut.

Sarcinile şi alăptarea, variaţiile mari ale greutăţii, modificările hormonale specifice fiecărei faze din viaţa femeii, greutatea mare a sânilor şi neutilizarea sutienelor adecvate, chiar şi simpla trecere a timpului determina scăderea elasticităţii pielii, atrofia glandei mamare şi deteriorarea elementelor de susţinere a sânului. În urma acestor fapte apare ptoza mamară:  pielea este în exces, areolele migrează inferior, cea mai mare parte a volumului sânului este cantonată sub nivelul şanţului inframamar iar polul superior al sânului rămâne gol. Există şi cazuri în care sânul nu pierde din volum sau a fost întotdeauna mare dar, modificându-se poziţia areolelor şi, existând un surplus de piele, nu are o formă frumoasă
Evaluarea gradului ptozei mamare se face în funcţie de poziţia areolelor şi a mameloanelor în raport cu şanţul de sub sâni; de asemenea contează şi cât din volumul sânului ajunge localizat sub nivelul şanţului inframamar.

O clasificare simplă ar fi: ptoza grad I în care mameloanele sunt localizate la nivelul şanţului inframamar, grad II cu mameloanele la 1-2 cm sub şanţ, grad III cu mameloanele la 3-4 cm sub şanţ şi grad IV, caz în care areolele şi mameloanele privesc în jos şi sunt localizate la mai mult de 4 cm de şanţul inframamar. Există şi o pseudoptoză, caz în care poziţia areolelor este corectă dar există un exces de piele la polul inferior al sânului şi o pierdere a volumului în partea superioara.

Din păcate, nu există soluţii nechirurgicale pentru a corecta aceste modificări ale sânilor; nici o cremă miraculoasă sau vreun tip de sport nu refac poziţia corectă a areolelor sau volumul pierdut cum, de asemenea, nu pot determina scăderea în volum a sânilor care, din cauza greutăţii, au căpătat aspectul ptozat.”

Intervenţia chirurgicală (mastopexia sau liftingul mamar) se poate face la orice vârstă, chiar şi la pacientele foarte tinere dacă glanda mamară şi-a încheiat dezvoltarea. Se realizează sub anestezie generală şi necesită internarea în noaptea următoare intervenţiei.

Preoperator se fac analize de sânge, radiografie pulmonară şi mamografie sau echografie mamară pentru evaluarea stării generale de sănătate şi decelarea prezenţei unor eventuale modificări la nivelul sânilor.

Tehnicile chirurgicale se aleg în funcţie de gradul de ptoză şi de tipul de sân pe care pacienta vrea să-l obţină. În cazul în care se doreşte şi mărirea volumului se pot introduce implanturi de silicon în aceeaşi şedinţă operatorie sau dacă, dimpotrivă, sânii sunt prea mari, se poate reduce volumul acestora. Rezultatele sunt imediate, forma sânilor este corectată prin scoaterea excesului de piele şi repoziţionarea corectă a sânului pe peretele toracic cu sau fără modificarea volumului dar toate acestea se realizează cu preţul unor cicatrici. Este foarte important ca pacientele să înţeleagă că nu există operaţie fără cicatrici dar ca aceste cicatrici vor avea un aspect liniar, aproape neobservabil în cazurile cu cicatrizare frumoasă şi vor fi plasate astfel încât să fie cât mai ascunse. În funcţie de poziţionarea cicatricilor, variantele chirurgicale de lifting mamar pot fi:

  •   cu cicatrice periareolară, localizată la limita dintre regiunea pigmentată a areolei şi pielea albă din jur, indicate în ptoza grad I şi ,uneori, II.
  •   cu cicatrice periareolară la care se adaugă o cicatrice verticală de la marginea inferioară a areolei la şanţul inframamar, indicate pentru gradele II, III şi, uneori, IV
  •   cu cicatrici în L sau în T inversat, localizate periareolar, vertical până în şanţul de sub sân şi orizontal, la nivelul şanţului, indicate în ptoza de grad IV.

Practic, cu cât gradul de ptoză este mai mare, cu atât rezolvarea problemei se va face cu mai multe cicatrici. Introducerea implanturilor de silicon poate facilita alegerea unor tehnici chirurgicale care să lase cicatrici mai mici dar doar în cazurile în care areolele sunt localizate în poziţie corectă sau sunt la nivelul şanţului inframamar. Implanturile singure, fără mastopexie, nu ridică areolele aproape deloc şi în plus, datorită greutăţii suplimentare pe care o aduc sânilor vor determina într-un timp relativ scurt accentuarea aspectului căzut.

Faza postoperatorie este relativ uşoară, putând exista unele dureri în primele 24-48 ore dar acestea cedează la tratament antialgic banal. Se poate face duş de a doua zi postoperator, cicatricile fiind acoperite cu plasturi impermeabili. Este obligatorie purtarea unei bustiere zi şi noapte timp de 3 săptămâni apoi încă 3 săptămâni doar pe timpul zilei. Nu este necesar repausul la pat, activităţile obişnuite pot fi reluate aproape imediat dacă nu presupun efort fizic sau solicitări mari ale braţelor.

Vindecarea plăgilor se face în 2-3 săptămâni iar aspectul acestora va continua să se îmbunătăţească până la 1 an postoperator când se încheie procesul de cicatrizare. În tot acest timp se pot utiliza geluri de silicon sau creme care îmbunătăţească aspectul cicatricilor. Forma finală a sânilor se obţine în 2-3 luni după operaţie când edemele (umflăturile determinate de traumatizarea ţesuturilor) au disparut şi pielea se adaptează noii poziţii a glandei mamare.
RISCURI ŞI POSIBILE COMPLICAŢII

Chiar dacă sunt rare, ca la orice intervenţie chirurgicală există riscuri şi potenţiale complicatii (sângerare, infecţii, reacţii alergice la medicamentele folosite pentru anestezie sau la dezinfectanţi, etc) dar există şi riscuri specifice acestui tip de intervenţie:

  • asimetrii ale poziţiei areolelor sau a volumului celor doi sâni în cazurile în care se practică reducerea concomitentă a acestora sau când preoperator există un grad de asimetrie
  • corecţia insuficientă a ptozei
  • plasarea prea sus a areolelor în raport cu punctul de proiecţie maximă a sânului
  • cicatrici inestetice datorate suturii incorecte, particularităţilor de cicatrizare ale organismului sau tehnicilor chirurgicale neadecvate (ex. lifting periareolar pentru corecţia ptozelor de grad mare)
  • necroza parţială sau totală a areolelor prin întreruperea vacularizaţiei areolelor. Acest fenomen poate apărea când pacienta este mare fumătoare, areolele se mobilizează pe distanţe mari sau tehnica operatorie este deficitară. Pentru prevenirea apariţiei necrozelor şi grăbirea vindecării se recomandă întreruperea fumatului  cel puţin o lună înainte şi o lună după operaţie.

Rezultatele intervenţiei sunt relativ stabile în timp dacă nu există variaţii mari de greutate sau volum al sânilor în cazul unei sarcini ulterioare dar datorită fenomenului constant de involuţie a sânilor aspectul imediat postoperator nu se va menţine pentru tot restul vieţii. În orice caz, poziţia areolelor se va modifica foarte puţin, permitând corecţia foarte simplă a noii ptoze doar prin scoaterea excesului de piele de la polul inferior folosind vechea cicatrice verticală.

Costurile intervenţiei chirurgicale depind de factori multipli: procedeul chirurgical necesar, introducerea sau nu a implanturilor de silicon, chirurgul plastic ales, dotările clinicii şi condiţiile de cazare postoperatorie etc.

Tariful total mediu pentru mastopexie este cuprins între 2000-3500 euro.

  • Dacă sunteţi tentată să faceţi un lifting al sânilor gândiţi-vă că veţi aduce anumite schimbări în viaţa dumneavoastră şi ar trebui să luaţi în considerare mai multe aspecte:
  •  Persoana care trebuie să fie mulţumită de rezultat trebuie să fiţi dumneavoastră, nu altcineva. Nu faceţi operaţia la îndemnul partenerului sau dacă decideţi s-o faceţi şi pentru el, fiţi sigură că aveţi o relaţie stabilă.
  •  Gândiţi-vă dacă veţi accepta prezenţa cicatricilor în schimbul formei frumoase a sânilor sau le consideraţi inacceptabile.
  •  Decideţi dacă volumul pe care îl au sânii în prezent este satisfăcător sau aţi vrea să fie mai mari sau mai mici.
  • Căutaţi un chirurg plastic cu care să puteţi comunica, asiguraţi-vă ca vă înţelege aşteptările şi dumneavoastră înţelegeţi exact prin ce veţi trece. Toate acestea vă vor diminua anxietatea şi stresul postoperator.

 

Dr. Angela Petre – chirurg plastic
tel.0723240613
contact@drangelapetre.ro
www.drangelapetre.ro


Follow Us On Instagram