Masajul bioenergetic al scalpului

oportunitatea unui dialog tonic*

Masajul bioenergetic al scalpului

Masajul bio-energetic, nu este numai o manipulare holistică complexă şi completă. Masajul bio-energetic se concentrează pe un “dialog tonic” realizat prin “ascultarea” tonusului muscular şi prin interpretarea sensurilor simbolice “şoptite” de contracturi, atonie şi blocaje energetice. Scalpul somatizează o gamă largă de stres psiho-fizic care începe de la contractura umerilor, gâtului, muşchilor maxilarului, iar printr-o concatenare fascială implică muşchii frontali, parietali şi occipitali ai craniului. Această stare produce o hipertensiune arterială la nivelul scalpului cu problemele inerente: trofice şi funcţionale.

Tratamentul deficitului funcţional şi neplăcerile la care acest deficit conduce (secretii anormale, lipsa reînnoirii părului căzut) nu poate, prin urmare, să se limiteze la aplicarea locală de cosmetice adecvate, ci trebuie să implice întregul complex fiziologic-senzorial-energetic al scalpului.

Acesta trebuie să conducă scalpul în a forma un intreg bio-energetic cu corpul, restabilind fluxul circulaţiei printr-o manipulare a umerilor şi gâtului înainte de a lucra asupra scalpului şi a începe stimularea simultană a meridianelor energetice implicate.

La scalp, în plus, ajung şi meridianele MTC (Medicina Tradiţională Chineză), cele mai reprezentative ale calităţii yang (energia activă), calitate tot mai solicitată de societatea competitivă actuală, cu efecte evidente fizice şi psihologice la femei (se pot observa aceste efecte la nivelul părului).
Aceasta explică şi combinaţia frecventă a problemelor scalpului cu sindroame asociate cu nervozitatea, oboseala, tulburări de somn, dureri de cap uneori, etc.

În cazul în care tehnica de masaj o considerăm ca fiind gramatica şi sintaxa “contactului fizic” cu clientul, atunci atingerea trebuie să fie considerată caligrafie. Cu un masaj bine facut, între operator şi client ia naştere o comunicare mai eficientă şi mai autentică, deoarece este trecere de la mâinile operatorului la corpul care primeşte masajul, apoi revine totul în mâinile operatorului, fără a traversa mintea raţională a celor doi parteneri.

Termenul “partener” este denumirea corectă, deoarece operatorul holistic nu se apropie de client ca unui corp care urmează să-i aplice un tratament, ci ca unei persoane în deplinătatea demnităţii sale, cu care va dialoga prin intermediul masajului bio-energetic. Fiindcă vorbim de un dialog, acesta impune, de asemenea, momente de ascultare.
Operatorul va trebui să se “deschidă”, sa fi e perceptiv la răspunsurile tonice primite de la partener.

Cine decide să întreprindă masajul bio-energetic, trebuie să facă loc în sine, să elimine prejudecăţile şi prezumţiile, să accepte posibilitatea de a avea surprize chiar şi din partea clientului pe care îl cunoaşte foarte bine, prin exprimarea unor exigenţe tonice neaşteptate, care, în orice caz, vor trebui acceptate şi îndeplinite. Este indispensabil să se atribuie multă atenţie în cazul contracturilor, lipsei de contracţie şi de retractare a muşchilor, atoniei, golurilor energetice, care vor ieşi la iveală în momentul “ascultării tonice” şi să lase ca senzaţiile să-i ghideze mâna în timpul masajului înregistrând fiecare răspuns, fiecare schimbare.

Se va avea o atitudine mentală şi o dispoziţie a sufletului lipsită de pretenţii, dar sincer îndreptate către dorinţa de a obţine un rezultat util pentru client. Cine se propune cu un gest şi cu o atingere “prezentă”, fără a fi invaziv, însoţit de o intenţie creativă, fără a fi dominant, sub îndrumarea unei inimi şi a unei minţi deschise şi disponibile, poate obţine ceva neaşteptat.

Textele antice chinezeşti, în acest sens, invită operatorul să-şi păstreze inima goală. Inima, în metafora taoistă reprezintă împăratul, care trebuie să fie prezent şi disponibil, dar gol, golit de prejudecăţi şi idei preconcepute. I se cere de fapt, nu de a fi milostiv sau salvator (compasiunea şi ajutorul subliniază dependenţa şi inferioritatea celor care au nevoie şi nu-i va ajuta să-şi schimbe condiţia), ci de a oferi informaţiile şi resursele de care au nevoie pentru a schimba acea stare.

În mod similar, cei care se apropie de partener pentru un masaj bio-energetic, îşi vor deschide propria inimă şi propria minte golindu-le nu numai de propriile
probleme şi emoţii, dar şi de orice prejudiciu cu privire la natura sau resursele partenerului său, stilul acestuia de viaţă.

O eventuală prejudecată în această direcţie s-ar dovedi fatală, ar realiza în cel mai bun caz un masaj fi zioterapeutic. Ar fi lipsit de dialog tonic deoarece ar fi bazat pe o alegere anterioară…. conceptuală, de fapt chiar părtinitor se poate spune. Acest lucru nu înseamnă că noi ar trebui să începem un masaj fără a avea o idee de ce trebuie să facem, dar este important să fim pregătiţi pentru a modula manevrele, intensitatea, ritmul şi timpul la dispozitie pentru efectuarea acestui masaj în funcţie de ceea ce va rezulta în urma unui prim contact explorator atent vom dezvolta ceea ce ne sugerează ascultarea tonică.

Este nevoie, de asemenea, să ştim cum să gestionam emoţiile de durere, furie, opresiune, de închidere care pot apărea, eliberate de masajul bio-energetic, evitând atât o implicare empatică cât şi o respingere indiferentă. Dacă atingerile şi manevrele operatorului vor fi bazate pe o intenţie constructivă, atunci, va permite partenerului să dea frâu liber emoţiilor şi, să îndepărteze masca şi armura, fără a se simţi gol sau neprotejat.

Externarea acestor emoţii, cu alte cuvinte, fără să se simtă minimalizat de compasiune sau judecat.

Atunci când se întâmplă acest lucru (şi se întâmplă!), ar trebui sa ne limităm la o prezenţă tăcută, caldă, demonstrată prin menţinerea unui puternic contact de atingere a mâinii, cu excepţia cazului în care partenerul nu cere să fi e lăsat singur. După “criză”, se va relua masajul fără comentarii. Doar în cazul în care odată terminat masajul, clientul doreşte să vorbească, se ascultă politicos, fără atitudini paternaliste şi fără păreri proprii sau sfaturi.

Aldo Evangelista © 2011
*Dialog tonic = dialog tactil şi emoţional
*Ascultare tonică = ascultare tactilă şi emoţională


Follow Us On Instagram