Interviu cu Mădălina Radu | Beauty Blogger

Când trăiești într-o societate în care ni s-a transmis și ni se transmite încă într-o oarecare măsură un tipar de “cum să fim”, poate fi dificil să-ți urmezi pasiunea și să faci ceea ce-ți place cu adevărat. Așa a fost la început și pentru Mădălina Radu, invitata noastră de la rubrica Blogger & More. La începutul carierei de makeup artist s-a tot lovit de clișeul conform căruia ceea ce făcea ea nu era “job serios”. A decis astfel, nu doar să continue să facă ceea ce îi place cu adevărat, ci să-și creeze și un blog ca manifest la acest clișeu. Vă invităm să aflați mai multe despre Mădălina și povestea ei.

“Ce fac eu, ce face machiajul nu este ceva superficial, e artă care atinge mai întâi sufletul, până să ating eu chipul cu pensula”

Când și cum a luat naștere pasiunea pentru machiaj?
Pasiunea pentru machiaj a debutat încă din copilărie. Ca majoritatea fetițelor și eu eram atrasă de rujurile mamei. Atât mama, cât și bunica mea sunt femei foarte cochete, care întotdeauna s-au îngrijit și au avut această preocupare, așa că s-a transmis și la mine. Țin minte că pe la 4-5 ani deja eram plictisită de tot ce avea trusa mamei, așa că m-am gândit să îmi creez propria mea nuanță de ruj, amestecându-le pe toate. A ieșit ceva foarte interesant, dar îți dai seama că a doua oară nu am mai nimerit la fel. 🙂

Povestește-ne cum a fost drumul tău profesional de la începuturi până acum? De câți ani activezi în domeniu? Cine au fost cei care te-au inspirat și care au fost alături de tine?
Parcursul meu profesional a fost unul foarte interesant, zic eu. În primul rând că nu am știut de la bun început că pot avea o astfel de carieră. Eu am făcut actorie și canto și de acolo știam că există cineva care machiază pentru spectacole, dar nu cunoșteam alte metode de a avea o carieră prin machiaj în afară de televiziune, teatru și film. De pe la 15 ani am descoperit Youtube-ul și erau la vremea respectivă doar 3-4 tipe din alte țări care făceau tutoriale de makeup. Mama mi-a cumpărat o paletă cu câteva farduri, iar eu vreo doi ani, noapte de noapte, refăceam ce găseam pe internet, până am venit cu ideile proprii și mi-am dat seama că vreau și pot să fac și eu asta. Lucrez de 9 ani și am trecut prin toate etapele: mirese, televiziune, efecte speciale. Am avut alături de mine în primul rând părinții care m-au susținut. Deși poate au avut momente când au fost sceptici și așteptau să îmi iau un “job normal”, au realizat că am un talent și un vis, nu e doar o joacă și au fost alături de mine cum au putut și, bineînțeles, prietenele mele care mi-au fost cobai de atâtea ori, m-au lăsat să experimentez când eram la început, au fost modelele mele la toate cursurile pe care le-am făcut și au avut încredere în mine. Cât despre inspirație, o găsesc în cele mai mici si neașteptate lucruri, am citit mult despre fiecare makeup artist de succes și care a avut un cuvânt de spus în această industrie. Este foarte greu să aleg doar câteva nume, dar din România trebuie să numesc pe Iuliana Sandu, Diana Ionescu și Alex Abagiu.

Care a fost cel mai emoționant moment din viața ta profesională de până acum?
Încă mă hrănesc cu satisfacția clientelor mele, fiecare mireasă mă emoționează și sunt recunoscătoare că am ocazia să fiu parte din acele clipe minunate. Dar probabil cel mai emoționant a fost când am făcut parte din echipa proiectului pentru o asociație de femei victime ale abuzurilor domestice, care rămăseseră vizibil afectate în urma unor incidente nefericite. Chiar dacă doar pentru câteva clipe, am putut să le facem să își reamintească cine sunt cu adevărat și și-au revăzut feminitatea. A fost priceless pentru mine. Am plâns două zile. A fost momentul când mi s-a reconfirmat ceea ce credeam. Ce fac eu, ce face machiajul nu este ceva superficial, e artă care atinge mai întâi sufletul, până să ating eu chipul cu pensula. Cum te-ai gândit să îți creezi un blog? Povestește-ne despre momentul în care ai luat decizia.
Întotdeauna am fost implicată în activități creative. De mică scriam poezii, apoi am făcut actorie și aveam un mic blog unde postam scenariile scrise de mine pentru piese de teatru. Apoi m-am focusat pe beauty și makeup și m-am gândit că pot să îmbin aceste două pasiuni și să scriu despre makeup. Primul blog l-am avut prin 2007, apoi din 2010 am scris constant doar despre machiaj și produse cosmetice.

Cum ai ales numele blogului? De ce “Departamentul de Beauty”?
Cred că atunci când am schimbat numele blogului, pentru că nu a fost de la început Departamentul de Beauty, a fost mai mult un manifest vis a vis de acel clișeu de care mă loveam, că ceea ce fac eu nu e muncă, nu e “job serios”. Așa că am creat jobul meu serios, un departament de beauty.

Ce tip de articole găsim publicate pe blogul tău și care sunt sursele tale de documentare pentru ele?
Un procent mare îl ocupă review-urile de produse, pentru că și eu caut păreri înainte să achiziționez anumite produse. Și le testez înainte să îmi expun părerea, de fiecare dată cu mențiunea că un produs care este potrivit pentru mine, poate să nu ți se potrivească la fel de bine și ție. Asta nu pune la îndoială calitatea produsului. Iar în ultima vreme am dezvoltat o rubrică ce mie îmi place foarte mult și anume, vorbesc despre istoria machiajului și a brandurilor de machiaj, iar aici e nevoie de research serios. Cărți și studii, filme și documentare de profil, pentru categoria din urmă.

Ce este cel mai dificil din viața unui blogger?
Am să spun ce este cel mai dificil pentru mine la momentul actual: lipsa timpului. Este foarte greu să ții pasul acum cu tot ce se întâmplă și ce se lansează și, din păcate, până reușesc să îmi creez o părere pertinentă despre un produs, după minim câteva săptămâni de testare, este foarte posibil ca acel produs să nu mai fie relevant sau de interes că deja a apărut altceva. Mi-aș dori să pot avea mai mult timp pentru câte idei am.

Ce trucuri și secrete ai învățat ca blogger în materie de Social Media?
Un secret care cred că nu este așa secret și care e deja clișeu. Să fiu eu. Să spun povestea mea, nu doar o poveste. Să fiu reală. Să fiu în online cum sunt si în offline. Om, cu zile glam și zile deloc glam.

Ce faci pentru dezvoltarea ta profesională și cea personală?
Studiu și practică. Am foarte multe cursuri la activ și nu doar de makeup și voi continua să fac până când mă vor ține puterile. Knowledge is power și niciodată nu putem ști prea multe sau să fim prea informați. Se aplică pentru ambele planuri: atât personal, cât și profesional.

Care sunt modalitățile prin care îți păstrezi echilibrul interior?
Îmi dau timp, încerc să nu mai pun presiune pe mine și foarte greu și important, am învățat să spun “nu” proiectelor care nu sunt în acord cu principiile mele, persoanelor cu care nu rezonez, activităților care nu mă ajută să mă dezvolt. Este un sentiment unic să te cunoști foarte bine și sincer și să fii împăcat cu tine însuți.


Follow Us On Instagram