„Încă mă simt copilul care a împachetat o valiză și a plecat din țara sa pentru a cuceri lumea” – Zinaida Baxanean

În spatele fiecărui succes se află o poveste de curaj și perseverență, iar povestea Zinaidei Baxanean nu face excepție, o poveste care îmbină pasiunea pentru frumusețe cu determinarea de a cuceri lumea antreprenoriatului. De la primii săi pași în lumea makeupului și până la deschiderea propriei clinici, fiecare obstacol întâlnit a fost depășit cu încredere și hotărâre. Încă de la o vârstă fragedă, Zinaida și-a dorit să își croiască propriul drum, iar acum, în calitate de fondatoare a Zinart Aesthetique Clinique, și-a transformat visul în realitate. Astăzi, ea împărtășește nu doar experiențele sale, ci și sfaturi prețioase pentru femeile la început de drum în antreprenoriat. Zinaida este dovada vie că nu există vis prea mare sau provocare prea dificilă pentru cei hotărâți să își urmeze pasiunea și să își realizeze visurile.

Povestește-ne despre tine – cine este Zinaida când nu o vede nimeni?

Sunt o femeie simplă, o femeie care încă se simte copilul care a împachetat o valiză și a plecat din țara sa pentru a cuceri lumea. Femeia Zinaida încă are copilul Zinaida în interior și încă își dorește să cucerească lumea. Nu mai are mult până acolo.

Te-ai apucat de foarte devreme să înveți o meserie pentru că ți-ai dorit să fii pe picioarele tale. Cum ai ales dermopigmentarea și la ce vârstă ai început?

Am fost mereu pasionată de beauty și am avut o înclinație nativă către antreprenoriat. La 12 ani am început să promovez produsele unui brand american de îngrijire a tenului, apoi m-am apucat de makeup, am făcut cursuri (eram cea mai tânără din sala de curs) și am devenit makeup artist. La 20 de ani am deschis primul meu studio de makeup și extensii gene, pentru că m-am specializat și în aplicarea genelor, și mi-am dorit să le ofer clientelor mele o experiență completă. Apoi, pentru că am avut parte de o experiență groaznică cu un „specialist” în dermopigmentare pe propriile mele sprâncene, am hotărât să fac primul curs de microblanding. Și nu m-am mai oprit, am făcut cursuri la Sankt Petersburg, la Moscova, în Estonia, Republica Moldova, București și așa mai departe.

Știm că ai deschis o clinică estetică în Pitești. Ne poți spune mai multe?

Da, am deschis în urmă cu un an clinica Zinart Aesthetique Clinique, pentru că îmi doream foarte tare să le ofer piteștenilor un loc unic unde frumusețea este bazată pe studii clinice, să le ofer un spațiu în care pot evada din cotidian, un refugiu în care clienții noștri își pot reîncărca bateriile și se pot reîndrăgosti de viață. Un loc în care să aibă parte de relaxare, de cele mai bune servicii medicale și de înfrumusețare, un loc în care să vină și să revină cu plăcere de fiecare dată.

Cât de greu a fost începutul?

Toate începuturile sunt grele, de la renovat întreg spațiul și creat fiecare cabinet, la aranjat fiecare piesă de mobilier, a fost foarte multă muncă depusă acolo. Multă muncă și multă implicare, nopți nedormite și un milion de detalii de pus la punct. Deși clinica are aproape un an, suntem încă în perioada de început. Dar acest lucru nu ne împiedică să oferim servicii de calitate, iar atunci când pacienții simt că sunt o prioritate și ca mai presus de orice sănătate lor contează, încep să te recomande cu toată încrederea. Tocmai acesta este și motivul pentru care am ajuns să extindem serviciile și acum oferim estetică facială, remodelare corporală, epilare definitivă, tratamente faciale non invazive, recuperare medicală și sport (pilates reformer).

Care a fost cea mai frumoasă experiență în drumul tău spre antreprenoriat? Dar cea mai grea?

Tot parcursul meu ca antreprenor a fost plin de provocări de tot felul, unele m-au pus la pământ, alte m-au urcat ușor, ușor câte o treaptă pe scara evoluției. Dar astăzi sunt recunoscătoare pentru tot, doar așa am reușit să îmi formez caracterul și să mă dezvolt ca OM și antreprenor. Cea mai frumoasă experiență a fost să descopăr că există și oameni care muncesc cot la cot cu tine pentru a ridica un vis. Și asta e mare lucru.

Cât este de dificil să fii femeie antreprenor? Ai întâmpinat probleme? 

Cred că este dificil să fii antreprenor și atât. Mai ales în România. Nu mi se pare că este extraordinar de dificil să fii femeie antreprenor, dar nici nu am cu ce compara, pentru că nu am fost pusă în postura de bărbat antreprenor J). Nu știu dacă în general bărbații antreprenori sunt luați mai în serios atunci când vorbesc despre business sau dacă oamenii au mai multă încredere în ei, ce știu este că poți reuși indiferent de sex.

Care sunt planurile de dezvoltare?

În primul rând, focusul este pe dezvoltarea clinicii și a serviciilor oferite. Vrem să aducem mai mulți medici și să achiziționăm și alte echipamente. Pe lângă clinică, doresc să dezvolt un alt proiect și să deschid o academie prin intermediul căreia să predau cursuri de perfecționare.

Care este cea mai valoroasă lecție de antreprenoriat pe care ai primit-o? 

Cea mai valoroasă lecție pe care am primit-o în parcursul meu profesional a fost că toate vin în viață atunci când suntem pregătiți să primim. Și că, între timp, trebuie să ne perfecționăm, trebuie să lucrăm la noi și să devenim cea mai bună variantă a noastră. Cred că trebuie să ne acordăm timp și să fim indulgenți cu noi.

Cât de importanți sunt oamenii cu care lucrezi? Cum îi alegi? 

Este o întrebare foarte bună, oamenii cu care lucrăm ne pot ajuta să ridicăm un business sau îl pot pune la pământ, acesta este adevărul. Dacă alegi oamenii nepotriviți poți munci enorm și degeaba, fără să faci progrese, așa că este foarte important să alegi oamenii potriviți. Eu încerc să aleg profesioniști care sunt cu adevărat specializați pe ceea ce fac, chiar dacă costurile sunt mai mari, pentru că, uneori, poți alege oferta mai ieftină și, de fapt, să te coste mai mult. Pentru că mereu costă mai mult să faci ieftin și greșit și să repari greșeala, decât să faci bine din prima mai scump.

Dacă ai putea schimba un singur lucru din parcursul tău ca antreprenor, care ar fi acela?

Nu cred că aș schimba nimic, să fiu foarte sinceră. Toate au fost așa cum au trebuit să fie, și bune și rele. Uneori am câștigat, alteori am învățat. Am avut nevoie de toate experiențele mele, de oamenii care au fost în viața mea, așa am devenit astăzi un om care iubește oamenii, iubesc ce fac și sunt recunoscătoare.

Ce sfaturi ai pentru femeile la început de drum care doresc să pornească pe calea antreprenoriatului?

Singurul sfat pe care îl ofer, și pe care l-am primit și eu la rândul meu, este să aibă încredere în ele. Atunci când crezi în tine poți reuși orice!


Follow Us On Instagram