Fotoprotecția: oriunde, oricând!

În acest articol, aș dori să abordăm câteva lucruri despre un subiect extrem de important în toate anotimpurile, dar mai ales vara: fotoprotecția. Voi începe prin a vă dezvălui câte ceva despre mine, pentru ca apoi să dezvolt aspectele cele mai importante despre protejarea pielii, atât la cei mici, cât și la adulți.

Așadar, cine sunt eu, și cel mai important, ce mă preocupă astfel încât să scriu acest articol? În primul rând, sunt pasionată de dermatologie și pediatrie și mă preocup cu dedicare și entuziasm de pielea copiilor, adolescenților și adulților. Îmi doresc să aduc un zâmbet pe chipul tuturor oamenilor atunci când vin la consult!

Am absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, după care am continuat studiile de rezidențiat în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias, București. Bineînțeles, fiind în continuă formare și dezvoltare, am urmat o serie de cursuri europene în dermatologie pediatrică. În cadrul Competenței Europene de Dermatologie Pediatrică, ESPD, am căpătat experiență și am realizat colaborări importante, atât cu colegii din țară, cât și din străinătate; menționez aceste colaborări pentru că am reușit să realizăm un grup de studiu internațional, interdisciplinar, care se sprijină și ajută în fiecare zi.

În prezent, mă bucur să fiu alături de copilașii și adolescenții cu probleme dermatologice, desfășurându-mi activitatea în cadrul Spitalului de Pediatrie Ploiești. Cred cu tărie că dermatologia pediatrică are nevoie de abordare interdisciplinară și reușesc acest lucru alături de colegii de la spitalul în care lucrez. Mottoul meu: totul pentru cei micuți!

Acum că m-ați cunoscut, aș dori să vă împărtășesc ce înseamnă efectele radiațiilor ultraviolete, fotoprotecția și cum procedăm pentru a ne proteja. Lumina solară este esențială pentru sinteza vitaminei D. Cu toate acestea, poate provoca reacții cutanate acute sau cronice, de la arsuri la cancer de piele. Radiațiile ultraviolete UVB produc, de cele mai multe ori, arsuri, hiperpigmentare sau inflamație. Pe de altă parte, cele UVA duc la îmbătrânire cutanată sau chiar cancer de piele.

Fotoprotecția poate fi asigurată prin: evitarea expunerii în timpul orelor de vârf, îmbrăcăminte corespunzătoare și creme fotoprotectoare. Preparatele topice fotoprotectoare reflectă sau absorb radiațiile ultraviolete. Se clasifică în: organice (chimice) și anorganice. Filtrele organice conțin compuși care absorb radiațiile ultraviolete și le convertesc într-o cantitate neglijabilă de căldură. Pe de altă parte, filtrele anorganice sunt compuși minerali care reflectă radiațiile ultraviolete.

Sunt adesea întrebată ce înseamnă abrevierea „SPF”. Aceasta vine de la Sun Protection Factor și măsoară capacitatea cremei fotoprotectoare de a preveni o arsură cutanata produsă de razele UVB. Termenul de „rezistent la apă” semnifică menținerea SPF-ului în apă timp de 40 de minute, în timp ce „foarte rezistent la apă” se referă la persistența SPF-ului pentru 80 de minute.

Noi toți, indiferent de cât de deschis sau închis este tonul pielii, ar trebui să utilizăm creme fotoprotectoare. Bineînțeles, cei cu o piele mai deschisă sunt mai susceptibili la arsuri sau, pe termen lung, la cancer cutanat și fotoîmbătrânire. Astfel, vă recomand să folosiți cel puțin o cremă fotoprotectoare cu SPF minim 30. Totodată, SPF-ul 30 va fi utilizat și de către persoanele sportive sau care lucrează în exterior, iar SPF 15 se folosește cotidian. Pentru cei cu acnee, aflați în tratament cu retinoizi sau alte substanțe fotosensibilizante, am putea opta pentru produse de tip emulsie cu SPF 50+. În cazul persoanelor cu istoric de cancer cutanat este ideal să se opteze pentru creme fotoprotectoare SPF 50+, dar cu durată mai lungă de acțiune. Este important să discutăm și despre cantitatea optimă de cremă fotoprotectoare pe care trebuie să o aplicăm. Recomand să recurgem la regula linguriței: o linguriță pentru față și gât, două lingurițe pentru torace anterior și posterior, câte o linguriță pentru fiecare membru superior, și câte două lingurițe pentru fiecare membru inferior. De asemenea, este important să aplicăm crema fotoprotectoare cu 30 de minute înaintea expunerii la soare.

În concluzie, fotoprotecția este importantă pentru noi toți, indiferent de vârstă sau patologiile asociate, și trebuie aplicată corespunzător, pentru a evita efectele adverse ale radiațiilor ultraviolete, atât de termen lung, cât și pe termen scurt. În continuare, vă voi împărtăși secretul și una dintre soluțiile pentru protejarea pielii de radiațiile ultraviolete, în funcție de grupa de vârstă sau patologia asociată. Așadar, răspunsul este gama Rilastil Sun System 365. Produsele sunt recomandate de către Societatea Română de Dermatologie.

Prima mea întâlnire cu gama Rilastil a fost una extrem de interesantă și benefică, în anul 2019, în cadrul Congresului Mondial de Dermatologie de la Milano. Ulterior, produsele au ajuns și la noi în țară, astfel încât, la ora actuală, pot spune cu mândrie că mi-am consolidat experiența cu acestea.

Bineînțeles, ca medic specialist dermatolog, voi începe cu două dintre produsele mele preferate: SUN SYSTEM Spray pentru copii, recomandat pentru copiii începând cu vârsta de șase luni, dar și ACNESTIL SPF 50+, produsul vedetă atunci când vorbim despre adolescenți sau adulți care se confruntă cu acnee. ACNESTIL SPF 50+ este o cremă cu o formulă inovatoare, fără emulgatori, care nu lasă urme lipicioase pe piele, conferindu-i acesteia o senzație mătăsoasă. Ca beneficii, menționez că asigură protecție cu spectru larg împotriva radiațiilor UVB – UVA, oferind confort maximum pielii. De ce o recomand? Deoarece este concepută astfel încât să reducă riscul de iritație al ochilor, previne apariția arsurilor solare, a petelor și a eritemului și combate excesul de sebum.

Dacă te confrunți cu o piele cu tendință acneică, sensibilă la soare și predispusă la eritem sau ai o piele de culoare deschisă, ai nevoie fotoprotecție în caz de radiații solare intense, această cremă fiind prietena ta. Se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, pe pielea bine curățată, apoi se aplică din nou, la fiecare două ore.

Un alt produs recomandat de mine este FLUID 100 ULTRAPROTECTOR cu SPF 50+, care este o emulsie hidratantă și protectoare, indicată pentru protejarea pielii alterate, sensibile, reactive și, mai ales, a persoanelor cu fototipuri deschise. Are o textură ultra ușoară, care se absoarbe rapid și asigură confortul optim al pielii.

Are mai multe beneficii, printre care faptul că hidratează şi protejează pielea împotriva razelor solare; previne apariția arsurilor solare; protejează frumusețea pielii (datorită Complexului Pro-ADN® care are ingredinete active din extracte de plante), mențînând-o sănătoasă și elastică.Pentru o aplicare corectă, se agită recipientul înainte de deschidere. Se aplică uniform pe față și corp. Se reaplică frecvent în cazul transpirației abundente, precum și după spălare și uscare.

Pentru melasmă sau alte tipuri de pete pigmentare, putem opta pentru D CLAR SPF 50+. Acest produs este o cremă fotoprotectoare cu o textură catifelată, creată special cu complexul Claritech pentru a preveni și contracara petele pigmentare. Datorită pigmenților săi, aceasta uniformizează aspectul tenului, mascând petele pigmentare. De asemenea, alte beneficii ale acestei creme sunt: previne îmbătrânirea prematură a tenului cauzată de expunerea la soare și apariția arsurilor solare, minimizează riscul de iritație a zonei ochilor, are acțiune elasticizantă, pentru un ten sănătos.

Aș dori să închei cu unul dintre produsele vedetă din gama 365: AGE REPAIR SPF 50+. O cremă antirid pentru ten, cu textură lejeră, special concepută pentru a preveni crono-îmbătrânirea și foto-îmbătrânirea. Această cremă are multiplec beneficii: asigură protecție cu spectru larg împotriva radiațiilor UVB – UVA și cel mai înalt nivel de confort pentru ten; previne îmbătrânirea pielii cauzată de expunerea la soare, precum și apariția arsurilor, petelor și erupțiilor cutanate provocate de soare; are o puternică acțiune elasticizantă, prevenind apariția ridurilor și pierderea tonusului și este concepută astfel încât să reducă riscul de usturime la nivelul ochilor.

Doresc să subliniez, la sfârșitul acestui interviu, că este extrem de important să folosim produse cu fotoprotecție, indiferent de vârstă sau anotimpul în care ne aflăm. Așa că, nu uitați: fotoprotecție oricând, oriunde!

Dr. Miulescu Raluca-Gabriela, Medic specialist dermatolog

Spitalul de Pediatrie, Ploiești

 

 


Follow Us On Instagram