Simplitate…

„Simplitatea este sofisticarea suprema”, a spus Leonardo da Vinci. Si poate ca la prima vede­re nu pare sa fie asa, insa tindem sa acordam credit acestei afirmatii rostita de unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai Renasterii.

Simplitatea face ca lucrurile sa fie usor de inte­les, fara efort. Simplitatea este nepretentioasa, nu cauta sa impresioneze si este transparenta si pura, precum o apa cristalina… Este o realiza­re perfecta a vietii, o realizare la care muncim destul de mult, si facem asta abia dupa ce am inteles ca, doar simplificandu-ne viata, ajun­gem sa traim linistiti si impliniti.

Ce inseamna aceasta simplificare? Cu siguranta altceva pentru fiecare dintre noi. Poate insem­na sa alegi sa te muti la sat si sa ai o gradina proprie cu legume, fructe si animale, in loc de o cariera intr-o multinationala. La fel de bine insa, poate insemna sa renunti la un statut, pentru a-ti urma pasiunea, aceea de a crea manichiuri, de exemplu. Poate insemna, ca femeie, sa decizi sa renunti temporar la viata profesionala pentru a avea grija de copii. Poate insemna… multe.

Simplitatea este strans legata de modestie, de puritate, de sinceritate. Insa avem oare aceste atitudini in viata noastra? Pentru ca lucrurile nu sunt niciodata atat de complicate precum par, insa atitudinea noastra (daca nu e simpla!) le face sa fie.

Situatii care pot fi rezolvate foarte usor sunt deseori complicate de modul de gandire si de actiune. Suna ciudat, stiu, dar „simplu” poate fi mult mai greu decat „complicat”. Pentru ca e nevoie de munca, de efort pentru a ne simpli­fica modul de gandire si a ajunge sa traim viata cu simplitate si in simplitate. Daaaaar, merita! Pentru ca odata ce ai ajuns acolo, e ca si cum ai fi descoperit o comoara.

Indiferent ce inseamna pentru tine simplitatea, gandeste-te daca nu cumva e timpul sa iei deci­zia sa traiesti simplu. De azi, de acum!

 

Stefania Ardelean


Follow Us On Instagram