Nu există nu pot, există nu vreau!”

Stejarul nu se gândește să fie salcâm, nucul nu vrea să facă prune… banal spus, dar la fel și noi, de ce am dori să fim altcineva?” este una dintre frazele pe care le-am citit pe pagina de Facebook ale unei per­soane foarte dragi mie, pe care mi-am propus să o împărtășesc cu voi și să fie punctul de plecare al me­sajului care vreau să-l transmit în această ediție. Nu știu dacă ți s-a întâmplat vreodată, dar dă-mi voie să presupun că da, ți s-a întâmplat ca măcar o dată să îți dorești să fii altfel decât ești. Poate mai slab, mai înalt, cu ochii albastri, mai curajos, mai în­crezător, mai inteligent, mai hotărât, mai energic… și lista poate continua în funcție de fiecare dintre noi. Și dacă în timp ne-am prins cumva că la aspectul fizic nu putem schimba chiar foarte multe (nu vorbim de ex­treme acum) și ne-am acceptat așa cum suntem, cu im­perfecțiuni reale sau închipuite, nu la fel stau lucrurile și în ceea ce privește însușirile noastre, abilitățile, aptitudi­nile, competențele.

Despre ce vorbesc? Multora dintre noi ni s-a spus că “nu există nu pot, există nu vreau.” Sau poate că ție nu ți s-a spus și doar ai auzit sau ai citit pe undeva. Dar tind să cred că știi și tu această expresie, o expresie care are și părți bune, atunci când este folosită într-un context în care cineva are nevoie de încurajare, de susținere. Dar, pe de altă parte, este o expresie care creează și presi­une pentru mulți dintre noi și ne face să căutăm să facem niște lucruri pe care… chiar nu putem să le facem.

Fie că nu avem capacitatea fizică sau cea psihică, fie că nu avem abilitățile necesare sau poate pur și simplu nu suntem atrași în mod natural de acel lucru, indiferent de motiv, există situații în care nu putem. Și este în regulă să fie așa!

Ceea ce vreau să-ți spun este că, de exemplu, nu poți fi mai energic, dacă tu ai un anumit temperament din naștere. Nu poți fi mai încrezător, dacă vrei să faci lucruri pentru care nu ai predispoziții înnăscute. Adică, dacă vrei să fii mai încrezător încercând să cânți sau să pictezi, dar nu ai nici ureche muzicală, nici simț artistic… atunci nu, nu poți fi mai încrezător. Și asta pentru că sunt foarte im­portante reperele după care te evaluezi, repere care vin doar dintr-o profundă cunoaștere de sine.

Cu drag,
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram