Crede în tine!

Ce ușor de rostit această propoziție, acest îndemn motivațional, însă nu întotdeauna la fel de ușor și de aplicat, nu? Și mai simplu ar fi ca cineva să vina la noi și să ne spună să credem în noi, iar noi să începem imediat să o facem. Ar fi foarte simplu, nu? Așa am fi cu toții acolo unde ne dorim, fără prea mari efor­turi. Am obține rezultate, ne-am atinge obiectivele, am câștiga banii pe care ni-i dorim. Pe scurt, am avea viața la care visăm, pentru că nu ne-ar opri nimic.

Una dintre greșelile pe care le putem face este însă să credem despre încrederea în sine că… există sau nu. Să vedem oarecum în alb sau negru. Am sau nu am încredere! Și deseori întâlnim oameni despre care credem că sunt puternici, capabili, că pot. Oameni cu încredere în ei, pe care îi admirăm și ne dorim, poate, să avem și noi încredere în noi, așa ca ei. Dar oare, acești oameni, așa cum îi vedem noi, au mereu în­credere în ei? Oare nu cumva sunt momente, situații, contexte în care și ei, ca mulți alții, sunt lipsiți de în­credere în sine?

Cu siguranță că da! Încrederea în sine nu este “ceva” care există sau nu, încrederea în sine există în fiecare dintre noi, doar că, în anumite situații se manifestă, în altele nu. De obicei, dobândim încredere în noi ca să facem anumite lucruri după ce le-am făcut de sufi­cient de multe ori, încât să nu ne mai temem.

Pentru că da, lipsa de încredere nu este, de fapt, o lipsă. Este, mai degrabă, prezența fricii în situația respectivă. Și frica, atunci când se manifestă, fie că o conștientizăm sau nu, ne poate încetini sau chiar bloca de tot să facem un anumit lucru, motivația rați­onală din spate fiind: nu sunt pregătit, nu e de mine, nu pot, n-am curaj…

Așa că, dacă te afli printre cei care își spun lor înșiși “nu am încredere în mine”, te invit în momentul în care îți spui acest lucru să te întrebi mai degrabă: “de ce sau de cine mi-e frică?”. Ai să vezi că răspunsul îți va veni imediat în minte și e posibil să conștientizezi că nu-i vorba despre lipsă de încredere ci, mai degra­bă, de prezența fricii.

Împrietenește-te cu frica!
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram