Curățenie… în vacanță

Oficial, vara începe din luna iunie, iar vacanța este asociată deseori cu momentul în care copiii nu mai merg la școală. Practic, părinții intră și ei într-un fel de vacanță odată cu copiii – adică pauză de dus-adus de la școală, pregătit haine, uniforme, pachete, verificat teme și ghiozdane. Cine e părinte, mai ales de copil mai mic, știe foarte bine la ce mă refer.

Și chiar dacă suntem în ultima lună calendaristică de vară, pentru mulți vacanța abia acum începe, luna august fiind preferată, la nivel mondial, pentru petrecerea concediului.
Nu știu ce planuri ai tu pentru vacanța aceasta, dar am o propunere pentru tine, o propunere care nu se referă nici la locații exotice și nici la sfaturi despre ce să faci sau să nu faci în vacanță ori ce să-ți pui sau nu în bagaj…

Propunerea mea, pe care o poți aborda ca o temă de vacanță, este să faci curățenie.

Și poate te gândești că e absurd să „muncești” și în vacanță. Și e! Că vacanța e pentru odihnă, relaxare, liniște. Doar că eu mă refer la alt tip de „curățenie” – cea din minte, suflet, viață.

O perioadă liniștită, fără responsabilități profesionale, fără task-uri urgente, telefoane, într-un loc (presupun) nou sau oricum, altul decât cel unde petreci majoritatea timpului, toate creează un cadru perfect ca tu să poți face curățenia pe care ți-o propun.
Iar prima întrebare cu care poți începe este: Sunt cu adevărat împlinit de viața mea de acum?

Dacă răspunsul este „da”, atunci continuă. Felicitări! Înseamnă că știi să faci periodic curățenie în viața ta și știi și să o menții, astfel încât nu ai nevoie de o altă „sesiune”. Tu n-ai nimic de făcut.

În schimb, dacă răspunsul este „nu”, atunci îți propun trei următori pași:

Decide să schimbi ceea ce nu te împlinește.

Renunță la ceea ce nu-ți mai e de folos – tu știi deja la ce sau la cine și că e timpul să o faci.

Fă-ți un plan ca să știi încotro mergi. Altfel, de unde știi când ai ajuns?

Și iată cum te vei întoarce din vacanță nu doar odihnit fizic, ci și hotărât, determinat, pregătit să trăiești viața pe care ți-o dorești.

Spor la curățenie!
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram