Echilibrul interior este secretul, ordine în minte și disciplină în acțiune

Cotimanis Show nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este una dintre cele mai cunoscute școli de make-up din România. Ce te-a inspirat să o inființezi?
Dorința de a dărui din experiența mea celor care vor să îmbrățișeze această meserie.

Povestește-ne despre drumul tău profesional: cum ai devenit make-up artist și, mai târziu, directorul unei academii de make-up?
Primul meu contact cu un machiaj profesional a fost în 1990, când am fost machiată pentru un spectacol televizat de către specialiști. Am înțeles că nu culoarea fardului îți pune în evidență trăsăturile, ci jocul de lumini și umbre creat cu ajutorul fardurilor Nude. Atunci mi-am cumpărat și prima trusă de make-up, m-am ghidat după indicațiile producătorilor (Christian Dior) și mi-am făcut un machiaj care m-a entuziasmat. Am cochetat cu ideea, am fost autodidact, iar după 2000 am urmat cursurile unei școli de machiaj. Am predat trei ani la acea școală, în acest timp am mers în străinătate și m-am specializat, iar în 2007 am deschis propria mea școală. Întâlnirea cu celebrul make-up artist Fabio de Stephano și linia sa de produse profesionale a fost decisivă pentru punerea în practică a ideilor și viselor mele în legatură cu o academie de machiaj profesional.

Datorită meseriei, ai legătură specială cu frumusețea și estetica. În ce constă frumusețea unei femei, după părerea ta?
Adevărata frumusețe se află în sufletul fiecărei femei, educația și bunul gust contribuie la completarea ei. Estetica aplicată este un plus la care apelezi în funcție de necesități, în anumite momente ale vieții. Cremele, fardurile, genele false și alte accesorii sunt utile și este foarte important să le știi folosi. Machiajul corector nu mai e o modă, ci un instrument extrem de folositor.

Cum reușește un make-up artist să pună în evidență această frumusețe?
Simplitatea a evidențiat întotdeauna frumusețea femeii. Sunt anumite trucuri pe care un make-up artist le folosește pentru a scoate în evidență trăsăturile frumoase și a estompa elementele inestetice. Vorbim aici despre machiajul corector și restructurant. Un make-up artist bun „scoate” la suprafață idealul estetic din imperfecțiuni.

Pasiunea inspiră multe persoane pasionate de machiaj să încerce cariera de make-up artist, dar nu toți se bucură de succes și de renume. Care e „secretul succesului” în această meserie?

Când ești pasionat și abordezi această cale, trebuie să o simți, să – deși sună a clișeu – muncești cu dăruire și pasiune. Și rezultatele nu întârzie să apară. Și „makeup artist” nu înseamnă doar machiaj tip beauty, ci și corporal, și pentru evenimente speciale sau efecte speciale, pentru teatru și film. E un univers de o frumusețe incredibilă și o satisfacție nemarginită când vezi „produsul finit”. Cel mai recent film la care am lucrat este „Între chin și amin” în regia lui Toma Enache, un proiect complicat și laborios din punct de vedere al machiajului, dar cu atât mai mult aducător de satisfacții profesionale!

Cât de mult contează alegerea școlii de machiaj, dar și a seminariilor și workshop-urilor din țară și din străinătate, pentru povestea de succes a viitorului profesionist în machiaj?

Alegerea școlii este decisivă. Un curs de minim șase luni te formează ca profesionist. Seminariile și workshop-urile îți aduc un plus de cunoaștere. Important e să existe o bază reală. E ca atunci când înveți alfabetul. După cursuri e important să pui în practică ceea ce ai învățat. Căci nu e chiar ca mersul pe bicicletă. E un domeniu în care trebuie să exersezi și să ai mâna mereu „făcută”. Să poți face oricând machiaj corector, machiaj de bearym de eveniment, personalizat pentru fiecare tip de eveniment și persoană (că doar știm că smokey eyes, de exemplu, nu e chiar potrivit la orice oră din zi… ). Machiaj inside eveniment – show de modă, show de coafură, pe diverse teme sau body painting și / sau efecte speciale pentru film și teatru.

Unul dintre evenimentele acestui an a fost nunta prințului Harry al Marii Britanii cu Meghan Markle. Ce aspecte ar trebui să rețină și să inspire atât viitoarele mirese, cât și make-up artiștii din România în alegerea look-ului potrivit pentru cele mai importante evenimente?
Ține de cultura, tradiții, educație, modul în care mireasa se vede sau se visează. Ca profesionist, dialoghezi cu clientul, îi vorbești despre modul în care consideri că ar trebui să asorteze machiajul cu ținuta și cu trăsăturile fizice specifice fiecărei persoane în parte.

Nunta regală și alte evenimente de importanță majoră la nivel mondial par să pună accentul pe simplitate, naturalețe și căldură interioară. Asistăm la o redefinire a conceptului de „frumos”?
El a existat dintotdeauna. Mi-ar plăcea ca toate femeile să înțeleagă că naturalețea și simplitatea exprimă frumusețea. Aceste corecturi minime dintr-o paletă de nuanțe sunt de preferat unui machiaj greoi.

Care sunt acele tehnici și obiceiuri pe care le încurajezi printre make-up artiști? Dar acelea care țiai dori să dispară complet?
Important e ce se vede la final, nu tehnicile. Produsele neprofesionale ar trebui să dispară. Produsele de make-up, cât și cele de îngrijire să fie adecvate tenului, să fie aplicate corect.

Orice profesionist învață pe tot parcursul carierei sale, indiferent cât de sus a ajuns deja. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat după obținerea succesului?
Marile evenimente la care am participat: Festivalul de Film de la Cannes, Grand Maskera Ball organizat sub patronajul prințului S.A.S Albert al II-lea de Monaco, în Monaco și Veneția, numeroase festivaluri, shooting-uri și lansări de linii vestimentare, în parteneriat cu Fashion TV, în Monaco, Cannes, Londra, Dubai, Paris, Hong Kong, FashionTV Romania, Bucharest Fashion Week și parteneriatul cu celebrul make-up artist Fabio de Stefano. Toate sunt experiențe de neuitat, care au contribuit la perfecționarea mea profesională. Am învățat că oricât de sus ai ajunge, să fii corect cu tine, cu munca ta și cu cei din jur, să îți păstrezi simplitatea și modestia, să îi apreciezi și să îi respecți pe cei cu care lucrezi și relaționezi. Și că e frumos să aduci zâmbet și bucurie celorlalți.

Ce îți dorești să realizezi pe viitor pe plan profesional?
Să extind domeniul de lucru de la lumea modei la cea a filmului și teatrului. Să colaborez cu cât mai mulți profesioniști în domeniu, din țară și din străinătate.

Se spune că femeile încearcă astăzi să fie Super-Woman și jonglează zi de zi cu foarte multe lucruri importante: carieră, familie, afaceri etc. Cât de greu este să-ți găsești echilibrul, ca femeie, într-o astfel
de lume a vitezei?
Echilibrul interior este secretul, ordine în minte și disciplină în acțiune. Când ești echilibrat, nu contează că lumea este în viteză.

Ce te ajută să-ți păstrezi zâmbetul pe buze, chiar și în perioadele grele din viață, fie acestea profesionale sau personale?
Încrederea în forțele proprii, gândirea pozitivă și răbdarea mă ajută să îmi mențin continuitatea profesională și… zâmbetul. Îmi place să fiu înconjurată de oameni deosebiți, să ne bucurăm și să construim lucruri frumoase împreună.


Follow Us On Instagram