Decalogul greșelilor în îngrijirea părului

Ne dorim un păr senzațional și pentru asta avem grijă de el în fiecare zi, uneori cu prea mult zel sau îl chinuim… cu cele mai bune intenții.

Antoaneta Stoican, stilist Wella Professionals, a descoperit care sunt cele mai nocive comportamente când vine vorba despre îngrijirea părului, făcute fără voie, ba chiar din prea multă dragoste, și ne explică impactul acelor gesturi pe care le considerăm banale, oferindu-ne și cele mai bune sfaturi pentru a corecta aceste obiceiuri și astfel să ne bucurăm de un păr sănătos și strălucitor.

  1. Folosim prea multe produse de styling

Pentru că vrem ca părul să arate mereu perfect, folosim multe produse de styling, de la spuma pentru volum, la spray-ul pentru strălucire, finisare la fixativ. „Toate acestea sufocă firul de păr și nu-l lasă să respire. Părul are nevoie de șampon, balsam sau mască și maximum două produse de styling, unul pe părul ud și unul pe părul uscat.”, precizează Antoaneta Stoican.

  1. Îl ținem prins prea mult timp

Este adevărat că părul prins este ferit de impuritățile din mediu și uneori cea mai rapidă și versatilă coafură, dar „la fel ca atunci când îl sufocăm cu produse de styling, părul prins nu reușește să respire așa cum trebuie, iar rădăcinile sunt mereu în tensiune. Imaginează-ți că ești tot timpul le­gată strâns cu o sfoară. Îți va fi ușor să-ți dai seama cum se simte părul tău și care vor fi urmele lăsate de sfoară!”, spune stilista Wella Professionals

  1. Folosim ustensilele de coafat în mod necores­punzător

Peria de păr, placa, ondulatorul, ne salvează în multe si­tuații, reușind să ne aranjăm părul singure, însă nu întot­deauna folosim aceste instrumente corect. „O dată pe săptămână trebuie să le curățăm și să le dezinfectăm pen­tru că ele strâng toate impuritățile aflate în părul nostru. În plus, înainte de folosirea lor trebuie să protejăm termic părul. Așa cum nu e bine să stăm la plajă fără o protec­ție solară, nici părul nu trebuie să-l lăsăm neprotejat în fața căldurii. Acest scut termic nu numai că protejează părul de daunele produse de temperatura ridicată, dar îl ajută să rămână mai neted și mai strălucitor. Iar atunci când folosim un protector termic, trebuie să ne asigurăm că el este complet absorbit de păr înainte de a aplica intrumentul fierbinte.”, ne recomandă Antoaneta Stoican, specialist Wella Professionals

  1. Uităm să tundem vârfurile

Vârfurile despicate aduc un aspect dezordonat și total inestetic părului. Tunsoarea își pierde forma, iar coafura este greu de făcut și menținut în aceste condiții. Deși sunt multe produse care cosmetizează și acest neajuns, tot foarfeca re­zolvă problema. „Nu trebuie să te tunzi o dată pe lună, dar cel puțin o dată la trei luni trebuie să faci o vizită la salon, acest lucru te va ajuta să ai un păr sănătos și cu un aspect îngrijit.”, ne spune Antoaneta.

  1. Ne spălăm mereu cu același șampon

Când descoperim un șampon care face bine părului, tindem să îl folosim tot timpul. Însă, așa cum schimbăm deodorantul, pasta de dinți și cum nu mâncăm în fiecare zi aceeași mân­care, așa trebuie să procedem și cu șamponul. În plus, nevo­ile părului se schimbă în timp și e bine să fim atente la ele. „Nu poți să folosești același șampon la nesfârșit pentru că părul tău se va obișnui cu el și nu va mai avea niciun efect.”, punctează stilista.

  1. Îl uscăm la o temperatură prea mare

Poate că uneori ne grăbim și alegem să ne uscăm părul la o temperatură mult prea mare, provocând astfel arderea fi­relor de păr și degradarea excesivă. Antoaneta Stoican ne atrage atenția că uscătorul de păr trebuie ținut la 20 cm dis­tanță de păr, iar temperatura trebuie să fie potrivită în funcție de grosimea acestuia (cu cât părul este mai subțire, cu atât are nevoie de o temperatură mai scăzută).

  1. Uscăm părul frecându-l cu prosopul

Stiliștii spun la unison că aceasta este o greşeală gravă! De­oarece această acţiune afectează iremediabil suprafaţa firu­lui de păr, făcându-l casant şi fragil. Părul se tamponează cu prosopul. „În loc să-l agresăm prin frecare, mai bine îl răsucim într-un prosop-turban, nu prea strâns, pentru câteva minute, iar un prosop din microfibră va absorbi apa foarte rapid.”, ne sfătuiește stilista.

  1. Pieptănăm sau strângem părul când e ud

Când este ud, firul de păr este extrem de sensibil şi se poate rupe foarte ușor. Stiliștii ne recomandă să pieptănăm părul înainte de spălare, iar după putem folosi un pietene speci­al, cu dinți rari, dacă este absolut necesar. „Părul ud este mai sensibil de 100 de ori decât cel uscat. Usucă-l mai întâi, aplică o loţiune uşoară, după care îl poţi prinde un elastic moale.”, spune Antoaneta.

  1. Spălăm părul prea des

Curățarea părului mai mult decât e nevoie duce la îndepăr­tarea uleiurilor naturale care îl mențin sănătos, făcându-l ast­fel mai fragil și mai predispus la rupere. Dar dacă îl spălăm mai rar avem de câștigat. „Atunci când degresăm prea mult scalpul, pielea va avea tendința să compenseze uscăciu­nea și să producă mai mult sebum, ceea ce va atrage și mai multă murdărie și resturi în scurt timp. E recomandat să ne spălăm de cel mult 3-4 ori pe săptămână. Între șamponări, dacă e nevoie, putem folosi șamponul uscat”, ne recomandă Antoaneta Stoican.

  1. Clătim părul cu apă fierbinte

Căldura excesivă trebuie evitată cu orice preț dacă ne dorim un păr sănătos și strălucitor. Stiliștii spun că apa fierbinte poate fi comparată cu acțiunea aparatelor de coafat folosite necorespunzător. Dacă apa este prea fier­binte pentru mâna ta, atunci și pentru părul tău va fi dău­nătoare. „Este bine să folosim pentru clătirea șamponului apă caldă, nu fierbinte! Acest lucru permite cuticulelor să se deschidă și firele de păr să rămână curate din interior spre exterior. Dar, odată ce am pus balsamul sau mas­ca, clătirea se va face cu apă cât mai rece pentru a sigila cuticula. Acest lucru adaugă o strălucire sănătoasă care va dura până la următoarea spălare.”, ne asigură stilista Wella Professionals.

 


Follow Us On Instagram