Coffee Break cu Ela Crăciun…

Rubrică de Antonia Rondelli, Professional Make-Up Academy

1. Ce anume te-a convins că parenting-ul reprezintă o nouă direcție profesională pentru tine, pe lângă cea de jurnalist și
munca depusă în televiziune de atâția ani?
Principala mea dorință a fost să pot împărtăși cu ceilalți informațiile la care aveam acces. Blogul a fost un cadou de la verișorul meu, iar când am început să scriu pe blog aveam doi copii și eram foarte prezentă în mediul online. Vedeam tot timpul întrebările și curiozitățile mămicilor pe grupuri și forumuri și citeam mai departe și răspunsurile pe care le primeau. Fiind jurnalist, am căutat întotdeauna să aflu răspunsul specialistului în toate domeniile din viața mea. Și mă uitam cu uimire cum atâtea mămici își puneau sănătatea copilului în mâinile altor femei. Nu poți să spui că rolul de mamă te face instant expert. Singura persoană de care ar trebui să ții cont atunci când cauți un sfat legat de sănătatea copilului tău este medicul. În întâlnirile pe care le aveam cu medicii pentru emisiunea mea, „Numai de bine”, foarte multe dintre materiale aveau statistici alarmante de genul „în România sunt zeci de mii de cazuri de… ” sau ”România este pe ultimul loc…”. Și mă întrebam ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns aici. Toți mi-au spus și îmi spun și în ziua de azi același lucru: nu avem cultură medicală și ajungem de cele mai multe ori prea târziu la medic pentru că părerea mamei, a soacrei, a vecinei este mult mai importantă sau suficientă. Și atunci, având acces la atâția specialiști, mi-am dorit să pot pune la dispoziția mamelor în mod gratuit, toate informațiile pe care eu le primeam de la medici. Direcția spre parenting a venit cumva firesc, pentru că având doi copii, cele mai multe curiozități ale mele erau în acest domeniu.

2. Care sunt cele mai interesante aspecte pentru tine în acest domeniu atât de vast al parenting-ului?
Deși toată lumea crede că având trei copii am multă experiență și că sigur e totul floare la ureche și nu mai am ce să învăț, nu văd lucrurile chiar așa. De fiecare dată caut răspunsul de la specialiști, pentru că sunt ferm convinsă că experiența mea de până acum nu egalează evoluția lumii moderne. Ce se aplica acum 13 ani, când s-a născut Alex, nu mai e valabil și acum, când mă informez pentru Nicholas. Acum, de exemplu, mă preocupă foarte mult parentingul modern. Eu cred în studii, cred în lucruri care au fost demonstrate. Îmi place să citesc și să fiu o persoană informată. Cel mai interesant pentru mine e că am acces la mai multe păreri ale specialiștilor și surprizele vin când descopăr că părerile lor nu sunt întotdeauna aceleași.

3. Ce ne poți spune, acum că ai trei copii minunați, despre arta de a fi părinte?
Nu aș ști să definesc arta de a fi părinte, dar cu siguranță e o mare binecuvântare. Fiecare părinte este cel mai bun părinte pentru copilul lui. Nu trebuie să ne facem griji pentru asta. De când sunt mamă am învățat că nu pot și nu trebuie să am întotdeauna dreptate. Tindem să ne dorim pentru copiii noștri ceea ce noi nu am avut, deși ar fi bine să-i lăsăm pe ei să facă alegerile ce le vor marca viața. Eu mi-am dorit foarte mult să devin medic, dar nu s-a întâmplat asta. Nu mi s-ar părea corect să proiectez această dorință a mea spre Alesia, de exemplu, care nu și-ar dori asta. Am ales să-mi susțin copiii în lucrurile pe care ei și le doresc, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu alegerile lor. Băiatul meu cel mare, Alex, e foarte pasionat de creșterea iepurilor, a găinilor, de viața la țară. Nu pot să spun că asta e ceea ce îmi doream eu pentru el, dar nu pot să stau între el și pasiunea lui.

4. Povestește-ne puțin despre noua ta carte? Ce anume te-a inspirat și determinat în a o scrie?
Am tot spus despre această carte că a fost al 4-lea copil al meu. Am lucrat mult timp la ea și atunci când am lansat-o am avut emoții mai mari decât la primul meu live și mă bucur că a fost atât de bine primită. Primeam foarte multe mesaje cu întrebări de la mămici și femei însărcinate și am vrut să strâng toate aceste informații undeva. Sunt întrebări la care răspund și întrebări la care prefer să îndrum mămicile către specialist, pentru că eu nu sunt în măsură să îmi spun părerea. Toate aceste întrebări m-au inspirat și le-am așternut pe hârtie, structurate într-un mod în care orice femeie însărcinată le poate parcurge cu ușurință. Așa cum îi spune și numele – 9 luni fără griji. 101 întrebări despre sarcină cu răspunsul specialistului – veți găsi în ea toate informațiile de care aveți nevoie ca să aveți o sarcină liniștită.

5. Cum reușești ca mămică a trei copii și cu o carieră impresionantă să mai ai timp și pentru tine?
Momentul în care devii mamă nu anulează tot ce ai fost până atunci. Avem în continuare nevoi pe care dacă le ignorăm riscăm ca mai devreme sau mai târziu să devină frustrări, căci ne vor prinde din urmă. Am învățat cu timpul că e important să-i dau hrană și sufletului meu. Și dacă săptămâna asta să fac ceva pentru mine înseamnă un masaj sau o ieșire cu fetele, îmi trec asta în agendă și nu anulez decât dacă intervine ceva foarte foarte grav. E planul meu pentru mine și am nevoie să mă țin de el ca să funcționez la capacitate maximă.

6. Cum te menții în formă? Faci sport sau urmezi un anumit regim alimentar?
Fac mai puțin sport decât mi-aș dori, iar dietele mele sunt spulberate de dragostea mea imensă pentru prăjituri. 🙂 Încerc să ajung la pilates măcar o dată pe săptămână și sunt toată ziua foarte activă, am un program destul de încărcat, cred că asta mă ajută foarte mult. Când vine vorba de alimentație, lucrurile sunt destul de echilibrate, încerc să mănânc sănătos, mai ales că trebuie să fiu un exemplu pentru copiii mei. Nu sunt foarte gurmandă, singurul meu defect este pofta de dulce.

7. Ce înseamnă pentru tine o femeie de succes?
O femeie de succes e o femeie împlinită pe toate planurile: profesional, social și personal. Aceștia sunt cei trei mari piloni care ar trebui să ne ghideze viața. Nu consider că dacă am succes pe plan profesional, dar acasă nu mă așteaptă nimeni sunt împlinită. Pentru mine succesul înseamnă să știi să croșetezi printre cele trei domenii importante ale vieții tale.

8. Ce activități te relaxează în timpul liber?
Îmi place foarte mult să citesc, deși recunosc că în ultimul timp am citit mai mult cărți despre sau pentru copii. Ador să fac shopping și din fericire împart această pasiune cu Alesia. Îmi place în principiu să fiu cu familia mea, iar mai nou, Nicholas e cel care face orice grijă să dispară și ne înveselește pe toți.

9. Ce sfat le-ai da tuturor acelor femei care și-au pierdut motivația de a se îngriji ca înainte de a deveni mămici, argumentând că nu mai au timp pentru ele?
Să-și găsească motivația. Nu există nu am timp, ci există nu mai nu vreau. Poți găsi timpul necesar pentru tine apelând la o mamă, la o soacră, la o prietenă, la soțul tău. Nu pot să cred că nu ai la cine să apelezi jumătate de oră cât ți-ar lua să faci o baie relaxantă, să-ți pui o mască de față sau să-ți faci manichiura. La primul copil am fost și eu destul de posesivă și trăiam cu impresia că numai eu știu cum să am grijă de el, dar m-am relaxat destul de repede și mi-am dat seama că nu o să uite să respire dacă nu sunt non-stop lângă el. Nu le-aș da sfaturi mămicilor care spun că nu mai au timp de ele. Le-aș pune să se imagineze peste mulți ani, când copilul e deja mare și să-l întrebe pe acel copil dacă este mândru de mama lui, care s-a lăsat de o parte pentru el. Știi ce o să răspundă copilul? „Te-am pus eu să faci asta?”.

10. Ce produse de îngrijire a tenului folosești?
Le schimb destul de des pentru că încerc tot timpul lucruri nou apărute. Pun mare preț pe demachiere, sfat pe care l-am primit
de la sora mea, care e medic chirurg și pe care îl urmez cu sfințenie. Demachierea durează cam 10-15 minute și îi acord foarte mare atenție pentru că, având destul de des filmări și ședințe foto, tenul meu e foarte încărcat.

11. Pentru că te urmăresc foarte multe femei și mămici, cum le sfătuiești să îmbine cât mai armonios viața profesională cu cea personală, în care sunt poate și soții, și mame, atunci când vor să exceleze în ambele direcții?
Nu cred că trebuie să excelăm în toate direcțiile, ba chiar în niciuna; nu trebuie să alergăm după perfecțiune pentru că aceasta nu există, dar există echilibrul. Trebuie să ne simțim bine și mulțumite cu ceea ce facem atât pe plan personal, cât și profesional. Nu consider că odată ce ești mamă nu mai ai dreptul la o carieră. Din contră, copilul va crește și s-ar putea să te trezești cu regrete pentru care nu vei mai putea da timpul înapoi. Poți îmbina foarte bine viața de familie cu cea profesională, iar eu sunt un exemplu viu că se poate. Am întâlnit multe mame care lucrează de acasă, care lucrează part-time sau care s-au întors la serviciu foarte repede după ce au născut și totul a fost ok. Nu există corect sau greșit. La finalul zilei tot ce contează este ca tu să fii fericită cu ceea ce ești.

12. Care crezi că sunt atributele feminității în opinia ta?
Eleganța, gingășia și al 6-lea simț.


Follow Us On Instagram