CAPSICUM – PROPRIETĂȚI NUTRIȚIONALE, NUTRACEUTICE ȘI UTILIZARE ÎN MEDICINA TRADIȚIONALĂ

Capsicum L. este un gen compus din peste 31 de specii diferite, inclusiv cinci specii domestice, Capsicum Baccatum, Capsicum Annuum, Capicum Pubescen, Capsicum Frutescens și Capsicum Chinense.

Capsicum spp. este printre cele mai vechi plante cultivate din America de Sud, precum și una dintre cele mai utilizate pe scară largă. Ardeiul, pe care îl cunoaștem cu toții, aparține genului Capsicum din familia Solanaceae, o plantă care produce multe soiuri de fructe cu caracteristici diferite. În general, putem face diferența între ardeii iuți și ardeii dulci datorită prezenței unei anumite clase de compuși, cunoscuți sub numele de capsaicinoizi, cu un gust tipic picant.

Concentrându-ne atenția asupra micronutrienților, există mici diferențe între ardeiul dulce și ardeiul iute, dar ambele sunt surse bune de provitamina A, vitaminele E și C, carotenoide, precum și compuși fenolici precum capsaicinoizii, luteolina și quercetina.

Mai exact, se pare că acești compuși sunt asociați cu activitatea antioxidantă intensă și, dar și cu alte activități biologice. Acest aliment are, de asemenea, activități antimicrobiene, antiseptice, antitumorale, antiiritante, de stimulare a apetitului, antioxidante și imunomodulatoare.

Mai mult, o clasă de compuși cunoscută sub numele de capsaicinoizi are o aplicație foarte interesantă în pierderea în greutate.

CARACTERISTICI NUTRIȚIONALE

Din punct de vedere nutrițional, fructele plantelor din genul Capsium reprezintă o sursă importantă de fibre, care este cunoscută de multă vreme pentru proprietățile sale nutritive excelente, atât în ​​prevenirea multor tumori, cât și în reducerea nivelurilor de insulină, dar și în îmbunătățirea tranzitului intestinal.

În plus, această plantă conține o cantitate importantă de carbohidrați, în principal complecși, unele cantități interesante de proteine ​​și, în principal, lipide nesaturate, pozitive pentru sănătatea cardiovasculară.

Din punctul de vedere al micronutrienților, conține potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, cupru și zinc, toate minerale importante pentru homeostazia noastră corporală.

Când vine vorba despre vitamine, este o sursă de hrană excelentă. Conține un procent de vitamina C de patru ori mai mare decât cel regăsit în citrice. În 50 de grame de ardei, în special în cei roșii, găsim 75% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, împreună cu conținutul de vitamina A (aportul fiind de 0,7 miligrame/100 de grame, fiind extrem de bogat) obținem un alt beneficiu – acela de protecție împotriva radicalilor liberi, datorită proprietăților antioxidante ale acestor două vitamine.

COMPUȘI FUNCȚIONALI AI GENULUI CAPSICUM

Principalii compuși funcționali implicați în aroma tipică și în multe dintre efectele biologice pozitive ale acestor plante sunt următorii:

  • Capsaicinoizii, conform literaturii de specialitate, au efecte benefice asupra oxidării lipidelor și asupra țesutului adipos central; cu efecte mai pronunțate la persoanele cu un indice de masă corporală ridicat;
  • Piperina și capsaicina au fost studiate recent de cercetători, deoarece sunt antioxidanți și pot proteja organismele de radicalii liberi produși în timpul metabolismului celular;
  • Ardeii sunt, de asemenea, o sursă bogată de carotenoizi oxigenați, care diferă în componente și concentrație în funcție de genetică și gradul de coacere. MI mult decât atât, ardeii sunt bogați în vitaminele A, C, E, D și B, inclusiv acid ascorbic, vitamina C, care are proprietăți antioxidante importante.

CAPSICUM ȘI MEDICINA TRADIȚIONALĂ

Interesul pentru ingestia de Capsicum se datorează, în mare măsură, constituenților săi și semnificației sale ca aliment anti-radical și, din acest motiv, a fost folosit și în unele medicamente tradiționale de secole.

Capsicum Annuum a fost folosit în mod tradițional pentru a trata durerile de dinți. Fructele sunt folosite pentru a stimula activitatea gastrică și pentru a determina o creștere a circulației sângelui. Este, de asemenea, un stimulent și un carminativ și este folosit în mod tradițional pentru nevralgie și reumatism.

  1. Frutescens a fost, de asemenea, folosit local ca remediu extern în durerile musculare dureroase. Mai mult, este folosit și pentru gestionarea hiperglicemiei, tensiunii arteriale (mari/scăzute), bronșitei și arsurilor la picioare, pentru stimularea circulației, ameliorarea disconfortul reumatic, pentru vindecarea rănilor bucale și a rănilor infestate, pentru a reduce cheagurile de sânge și pentru a ajuta ingestia prin accelerarea fluxului de salivă și suc gastric.

Capsaicina și derivații săi au fost utilizați local pentru a trata sindroamele de disconfort cronice, durerile musculo-scheletice și complicațiile diabetice. Utilizarea locală a capsaicinei induce dureri de arsură și inflamație neurogenă. Zona tratată devine mai puțin sensibilă la durere după aplicații recurente; acest rezultat a făcut din capsaicină un analgezic cu acțiune ușoară în tulburările de durere cronică.

 


Follow Us On Instagram