Bolile transmisibile în serviciile de manichiură și pedichiură

Ada Comănescu-Ungureanu
Nailtech & Trainer
Owner Creative Nails by Ada

Este important de știut că, pentru o manichiură sau o pedichiură, nu sunt importante doar aspectul și tipul de material folosit, ci și sănătatea unghiilor, integritatea pielii și siguranța clienților noștri. De aceea, este bine să cunoaștem pericolele la care suntem expuși, atât noi, cât și clienții noștri, pentru a ne proteja corespunzător de aceste riscuri.

 

Virusul hepatic B și C

În țara noastră, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C. 75% dintre aceștia nu știu că sunt purtători, iar dintre cei 25% care sunt diagnosticați, doar 3 până la 5% au acces la tratament. Spre exemplu, pentru ca o persoană să se infecteze cu HIV este nevoie de 0,1 ml de sânge, de 0,01 ml în cazul virusului hepatic C și de numai 0,00004 ml pentru virusul hepatic B. Riscul de infectare prin înțepare este de 0,5% în cazul HIV, de 1%-5% pentru virusul hepatic C și între 7% și 30% pentru virusul hepatic B.

Statisticile europene arată că România se află pe primele locuri la numărul de infecții cu virus hepatic B și C. Un studiu privind prevalența cazurilor de hepatite virale B și C în Uniunea Europeană a concluzionat că țările din sudul și din estul UE înregistrează mai mulți pacienți cu aceste afecțiuni decât cele din nordul sau din vestul continentului. România este pe primul loc la cazurile de hepatită virală B înregistrate în rândul populației generale, cu 4,4%, la polul opus fiind Irlanda, cu numai 0,1%.

Cum au loc contaminările?

Microorganismele pot fi transferate de la un client la persoana care furnizează serviciul sau invers, pot ajunge de pe mâinile personalului la client. Poate că cea mai frecventă cale de contaminare este transferul de agenți patogeni de la un client la altul, prin intermediul unuia dintre instrumentele folosite. În această situație, cauza este sterilizarea necorespunzătoare a instrumentarului sau dezinfectarea defectuoasă a cabinetului sau a salonului. Saloanele de înfrumusețare prezintă multe riscuri, probabil tocmai pentru că, dată fiind natura non-medicală a procedurilor, se tinde spre o abordare mai relaxată în privința sterilizării. Din păcate, virusurile hepatice B și C sunt rezistente pe suprafețe și dispar greu în absența dezinfectării și/sau a sterilizării sau dacă instrumentarul este ținut la dezinfectat și/sau sterilizat mai puțin decât ar trebui. Virusul hepatic C poate supraviețui în afara organismului, la temperatura camerei, de la 16 ore până la patru zile. Virusul B este mult mai rezistent, supraviețuind câteva ore la 60°C, luni întregi la 30°C și chiar ani la 20°C.

Hepatitele B și C ucid mai mulți oameni anual decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza. Hepatitele B și C sunt responsabile pentru două din trei decese cauzate de cancerul hepatic. Peste 300 de milioane de oameni trăiesc fără să știe că au o hepatita virală. Aceste virusuri se pot transmite prin contact direct cu instrumente contaminate, nedezinfectate și nesterilizate.

HPV sau Virusul papilloma uman

La capitolul infecții virale, pe lângă hepatita B, hepatita C și virusul herpetic, se poate transmite și HPV. Există peste 200 de tipuri de HPV, dar HPV 2 și 4 creează la nivel tegumentar condiloame, veruci și le putem obține în urma epilatului neigienic, tratamentelor corporale, dar și manichiurii și pedichiurii atunci când lucrăm cu pielea afectata. Negii sunt mici excrescențe ale pielii cauzate de o infecție a stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV). Negii comuni apar în principal pe mâini și brațe, iar negii plantari la nivelul tălpilor. Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact direct sau în mod  indirect, atunci când doi oameni intră în contact cu aceeași suprafață, cum ar fi o podea, o masă de manichiură sau o masă de masaj sau tratament cosmetic. Negii pot apărea la orice vârstă.

Virusul HIV 

În România erau 16.190 persoane infectate cu HIV luate în evidență, conform celor mai noi statistici, oferite la 3 decembrie 2019. În general, sunt în jur de 700 de cazuri noi identificate în fiecare an. Doar trei din zece români au făcut măcar o dată testul pentru depistarea virusului. Una din căile de transmitere poate fi utilizarea de instrumente contaminate, nedezinfectate și nesterilizate.

Infecțiile bacteriene

Infecțiile bacteriene, în principal, se transmit cel mai ușor, deci stafilococii și streptococii se pot transmite prin contact direct cu tegumentul infectat.

Paronichia

Paronichia (panarițiu) este infecția țesuturilor moi din jurul unghiei. Paronichia apare în două forme: acută și cronică, cele doua forme sunt considerate entități separate. Paronichia poate afecta sau nu și placa unghială. Pacienții cu paronichie acuta prezintă anterior o trauma minoră lângă unghie, în țesutul moale. Aceștia acuză durere, sensibilitate și tumefierea faldului lateral al unghiei. Netratată, infecția poate conduce la afectarea eponichiumului, fiind denumită astfel eponichie. Extinderea progresivă conduce la o infecție de jur-împrejurul unghiei. Paronichia cronică reprezintă persistența simptomelor peste șase săptămâni. Durerea, inflamația și eritemul apar episodic.

Stafilococul auriu este cea mai frecventă bacterie infectantă. Bacteriile precum streptococcus și pseudomonas, cele gram-negative și anaerobe reprezintă alți factori etiologici. Paronichia cronică este determinată, în principal, de candida albicans. Alte condiții care conduc la anomalii ale faldurilor unghiei și predispun la paronichie cuprind psoriazis, candidoza cutanată, toxicitatea medicamentoasă. Paronichia poate fi provocată și de tehnician prin nesterilizarea instrumentelor și lezarea țesutului periunghial.

Dermatofiția sau tinea

Dermatofiția sau tinea reprezintă un tip de infecție fungică a pielii. Infecția poate să apară în majoritatea zonelor corpului și poartă nume diferite, în funcție de ce parte a corpului afectează.

  • Tinea pedis sau piciorul atletului apare atunci când sunt afectate tălpile picioarelor, iar pielea poate deveni umflată, roșie și pruriginoasă în zonele dintre degete. Tălpile și călcâiele picioarelor pot fi, de asemenea, afectate. În cazurile severe, pot să apară și vezicule la nivelul pielii.
  • Tinea manum afectează palmele.
  • Tinea unguium sau onicomicoza reprezintă infecția micotică a unghiilor (ciuperca patogenă umană), acestea devenind groase, cu forme și culori anormale. Tinea unguium poate să apară la persoanele cu tinea pedis, ce a fost lăsată netratată. Ea apare atunci când fungii invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și pielea subiacenta (patul unghial). Sunt afectate mai frecvent unghiile membrului inferior, deoarece acestea cresc mai încet, favorizând astfel dezvoltarea micozei. Onicomicoza apare după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial și este favorizată de căldura și umezeala locală. Poate fi contactată în urma unei proceduri de manichiură sau pedichiură cu instrumente contaminate. Aș aminti aici pila de carton folosită la mai multe cliente, chiar daca ea este dezinfectată. Fiind un material poros, poate menține sporii unei ciuperci și îi poate introduce în următoarea manichiură. Ciupercilor le place mediul cald, întunecos, umed. Unghiile tehnice pot să întrunească aceste condiții favorabile, mediul cald este țesutul vascularizat pe care stă patul unghial, întunecos este pentru că acoperim cu material tehnic unghia, iar umed poate deveni dacă unghia face lifting și umezeala este păstrată astfel.

 

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonasul este denumit, în mod total greșit, mucegai. Deși are o colorație asemănătoare, pseudomonasul este o bacterie. Pseudomonas aeruginosa este un bacil gram-negativ întâlnit frecvent în mediul înconjurător, cu predilecție în apă, mediile umede, dar poate contamina aproape orice, de la plante, tegumente, la suprafețe – inclusiv obiecte și materiale utilizate în mediul saloanelor de înfrumusețare.

În afara acestora, poate produce infecții la nivelul oricărui organ:

  • pneumonii, mai ales la pacienții ventilați mecanic;
  • infecții de căi urinare, pielonefrite;
  • infecții cutanate, precum foliculite, celulite;
  • infecții ale unghiilor;
  • infecții osoase, infecții asociate materialelor protetice;
  • septicemii, cu punct de plecare linii venoase, catetere;
  • abcese cerebrale;
  • infecții în sfera ORL, precum otite externe maligne, otite medii;
  • infecții intestinale.

Onicoliza

În urma acestor afecțiuni, sau chiar în asociere cu acestea, o altă afecțiune care poate apărea este onicoliza. Aceasta este o afecțiune a unghiei care constă în separarea acesteia de patul unghial. Unghiile cu onicoliza sunt, de obicei, netede, ferme și fără reacție inflamatorie. Onicoliza nu este o boală a matricei unghiei, dar poate apărea o decolorare subiacentă unghiei ca rezultat al infecției secundare. Tratarea factorilor primari și secundari care exacerbează condiția este importantă. Lăsate netratate, cazurile severe de onicoliză pot determina cicatrizarea patului unghial.

Factori exogeni non-microbieni:

  • traume mecanice repetitive
  • dermatita de contact;
  • vopseluri, oje, adezivi pentru unghii, gaz, solvenți, decoloranți;
  • dermatita de contact iritativă prin imersia prelungită a unghiilor în apă, soluții dulci, expunere la acizi și baze.

Factori microbieni:

  • dermatofitozele: T. rubrum, Trichophyton mentagrophytes – transmise și la om de anumite animale de casă;
  • infecții fungice, bacteriene, virale: ciuperci – candida, bacterii – pseudomonas, virusuri –  herpes simplex.

Onicoliza nu este transmisibilă, dar poate fi o consecință sau o asociere a altor afecțiuni transmisibile.

În profesia noastră este, așadar, foarte important să respectăm reguli de igienă, dezinfectare și sterilizare, în așa fel încât să nu riscăm sănătatea noastră și a clienților noștri.

 

 

 

 

 

<a href=’https://www.freepik.com/photos/flower’>Flower photo created by jcomp – www.freepik.com</a>


Follow Us On Instagram