Blefaroplastia chirurgicală

 

Dr Fabian Gurău

Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică si Microchirugie Reconstructivă, Illuma Clinique

 

 

 

 

 

Este o intervenție chirurgicală utilizată pentru a se elimina excesul de piele și grăsime din jurul ochilor. Pe lângă aspectul inestetic, excesul de piele și grăsime de pe pleoape, poate afecta și văzul, de aceea tot mai multe persoane ajung să apeleze la aceasta intervenție.

De ce apare această afecțiune? Odată cu  înaintarea în vârstă, pielea se întinde și se lasă, pleoapa devine mai greoaie, iar mușchiul nu mai are puterea de a o susține. Blefaroplastia poate corecta conturul ochiului, redându-se aspectul tineresc al zonei periorbitale.

Procedura de ridicare a pleoapelor, eliminarea surplusului de piele,  de grăsime și mușchi, poate fi efectuată atât la nivelul pleoapei superioare cât și la nivelul pleoapei inferioare (pungi, pliuri).

Ce poate trata blefaroplastia?

  • Excesul de piele care creează pliuri și acoperă conturul natural al ochiului, uneori împiedicând vederea normală;
  • Excesul de piele de la nivelul pleoapei inferioare („pungi” și „pliuri”);
  • Excesul de țesut adipos de la nivelul pleoapelor.

Însă, trebuie înțeles încă de la început că blefaroplastia nu îndepărtează ridurile din colțul ochilor. Într-adevăr intervenția reduce semnificativ ridurile, însă nu le îndepărtează. Atunci când pacientul dorește, se poate face și un ușor lifting.

Există două tipuri de operații chirurgicale de blefaroplastie:

  • Blefaroplastia pleoapei superioare: această intervenție reduce excesul de piele și de grăsime la nivelul superior al ochiului, de asemenea poate ridica poziția pleoapei coborâte, datorată slăbirii si laxității crescute aponevrozei mușchiului, readucând aspectul natural al ochiului.
  • Blefaroplastia pleoapei inferioare: această intervenție se utilizează pentru a corecta pungile de sub ochi, ridurile fine și excesul de piele, pigmentarea cearcănelor și modelarea pleoapei inferioare. Procedeul intervenției blefaroplastiei pleoapei inferioare este determinat de cantitatea de grăsime, locația acesteia, dacă exista piele ce trebuie redusă și dacă trebuie remodelată pleoapa. Procedura durează, în general, între 45 de minute și trei ore și se poate face atât cu anestezie locală, cât și generală.

Există mai multe proceduri chirurgicale utilizate în blefaroplastia pleoapei inferioare:

  1. Blefaroplastia pleoapei inferioare transconjunctivală: la această intervenție nu este necesară eliminarea pielii, ci doar înlăturarea grăsimii în exces, printr-o mică incizie ce nu lasă cicatrici și nici un alt semn al intervenției.
  2. Blefaroplastia pleoapei inferioare subcutanate: această procedură se efectuează printr-o incizie subciliară, numită și tehnica ciupitului, tehnică ce îndepărtează pungile de sub ochi și excesul de piele.
  3. Blefaroplastia pleoapei inferioare prin eliberarea marginii transconjunctivale: procedura este utilizată pentru îndepărtarea grăsimii în exces pentru a menține volumul normal al țesutului adipos. Previne pronunțarea creasta osului orbital, care cauzează un aspect îmbătrânit al fetei. După intervenție, micile incizii sunt închise prin suturi.

Recuperarea după blefaroplastie:

Recuperarea poate să dureze între două și patru săptămâni. Pacientul se poate întoarce la lucru, după numai câteva zile, însă cu recomandarea să nu facă efort fizic sau activități solicitante pentru minim două săptămâni. Pot apărea, de asemenea, umflături, mici vânătăi și alte efecte secundare în funcție de procedeul fiecărei blefaroplastii și de pacient. După intervenție durerile sunt minime și se poate lua un calmant. Este necesară în primele 24-48 de ore o poziție verticală și să se utilizeze gheață lângă incizie pentru a reduce vânătăile și inflamația zonei. În perioada recuperării este interzisă utilizarea lentilelor de contact și a fardurilor sau a altor cosmetice.

Se recomandă un tratament antibiotic cu spectru larg pentru șapte zile, asociat cu analgezice pentru controlul durerii. Firele de sutură pot fi de tip separat sau continuu și vor fi înlăturate la patru-șapte zile după operație.

Procesul de vindecare este progresiv. Se va forma local o cicatrice, care durează în general până la șase luni, progresând spre o linie aproape invizibilă. Rezultatul pozitiv se poate vedea în câteva zile, însă efectul final se va vedea în aproximativ un an.

Pacientul va fi învățat cum să își curețe ochii, ce pot avea un aspect umflat sau lipicios în prima săptămână. De multe ori se recomandă picături oftalmice, pentru că la început pleoapele vor părea uscate.

Blefaroplastia nu va preveni îmbătrânirea ochiului, însă cu siguranță încetinește efectul îmbătrânirii. De aceea mulți pacienți ajung să nu considere necesare repetarea intervenției.

Riscurile blefaroplastiei:

Asemenea oricărei intervenții chirurgicale sunt câteva riscuri ce pot apărea post intervenție. Aceste efecte sunt foarte rar întâlnite la pacienți, însă nu sunt inexistente. Acestea pot fi: vânătăi, inflamații, vedere încețoșată, poziție anormală a pleoapei, mici sângerări, infecții, ochi uscați, decolorări ale pielii, incapacitatea de a închide perfect ochiul.

Înainte de intervenția chirurgicală pacientul trebuie să respecte aceste recomandări:

  • Să facă un control oftalmologic;
  • Să facă analizele de laborator recomandate, care vor fi apoi evaluate de către medic;
  • Să renunțe la fumat până la recuperarea post-operatorie;
  • Să nu își administreze aspirină sau medicamente anti-inflamatorii sau suplimente alimentare naturiste înainte de intervenție, deoarece există un risc crescut de sângerare în timpul operației;
  • Un test de coagulare a sângelui.

Blefaroplastia  este una dintre intervențiile chirurgicale cel mai puțin dureroase, cu un risc redus al efectelor secundare și cu o recuperare rapidă, care aduce o îmbunătățire evidentă a văzului, mai ales în cazul pleoapelor căzute, oferind un aspect de întinerire.


Follow Us On Instagram