Alunițele și epilarea definitivă

Cu toții avem alunițe, mai mici, mai mari, mai închise sau mai deschise, plate sau reliefate. Știm deja că alunițele trebuie protejate de soare, iar cele care pun în pericol sănătatea trebuie eliminate în mod profesional. Dar, care este pericolul atunci când vorbim despre procedura de epilare definitivă? Cu siguranță voi, cosmeticienii, acoperiți deja alunițele clienților atunci când efectuați epilarea definitivă. Așadar, ne-am propus ca în acest articol să întrăm în profunzimea subiectului.

Ce sunt alunițele?  

Alunițele, sau nevii, sunt excrescențe pigmentate ale pielii. Unele alunițe sunt prezente încă de la naștere, în timp ce altele se dezvoltă pe parcursul vieții. Multe dintre alunițele care se dezvoltă la vârsta adultă sunt legate de expunerea la soare și de efectele asupra producției de melanină.

Deși în cea mai mare parte sunt considerate a fi maro, alunițele pot avea o varietate de culori, inclusiv roșu sau roz. Unele pot avea, de asemenea, foliculi din care cresc fire de păr. Cele mai multe alunițe sunt benigne, dar este important să le acordăm atenție, deoarece unele dintre ele pot suferi modificări periculoase. Există trei tipuri principale de alunițe:

  • Alunițe congenitale

Alunițele congenitale sunt prezente pe pielea noastră încă de la naștere. Acestea pot fi plate și pot avea culori diferite, iar cele mai multe dintre alunițele congenitale nu devin canceroase.

  • Alunițele dobândite

Alunițele dobândite sunt cele pe care le dezvoltăm mai târziu în viață. Cele mai multe dintre acestea sunt de culoare maro și apar din cauza daunelor provocate de soare. De asemenea, au o formă regulată, rotundă, fără modificări semnificative pe măsură înaintăm în vârstă. Aceste tipuri de alunițe se pot  închide la culoare odată trecerea timpului, dar nu se transformă neapărat în melanom.

  • Alunițele atipice

Spre deosebire de nevii congenitali și cei dobândiți, alunițele atipice prezintă un risc mai mare de a deveni canceroase. Spre deosebire de alunițele congenitale și dobândite, alunițele atipice sunt puțin mai mari și au margini de formă neregulată. În timp ce melanoamele sunt clasificate ca alunițe mai închise la culoare, nevii atipici sunt prezenți într-o varietate de nuanțe.

Epilarea cu laser poate afecta alunițele? Și ce se întâmplă dacă se trece cu laserul peste alunițe? 

Da, epilarea cu laser poate afecta alunițele. Fasciculul de laser provenit de la un dispozitiv de epilare țintește pigmentul din foliculul de păr de pe pielea proaspăt rasă. Singurul mod în care laserul poate găsi pigmentul este dacă tonul pielii este mai deschis decât culoarea pigmentului din păr. Dacă pielea este mai închisă la culoare decât pigmentul firului de păr sau dacă culoarea firului de păr are puțin sau deloc pigment în el, laserul nu poate găsi foliculul de păr – ceea ce face ca laserul să nu acționeze asupra acelor fire de păr.

Alunițele conțin celule pigmentare, ceea ce înseamnă că vor fi întotdeauna mai închise decât pielea din jurul lor. Atunci când treceți cu laserul peste piele, acesta este absorbit de pigment. Evident, dacă ați aplica laserul direct peste aluniță, pigmentul ar absorbi laserul, ceea ce ar perturba apoi grupul pigmentar și ar putea provoca desprinderea acestuia. Zona din jurul aluniței ar putea avea mâncărimi, ar putea să apară cojițe și ar provoca disconfort timp de cel puțin zece zile.

Se poate face epilare cu laser pe o zonă cu alunițe?

 

Da, se poate. Trebuie doar să aveți o atenție sporită, să evaluați pielea clientului pentru a detecta orice alunițe vizibile și să le acoperiți cu creion alb. În acest fel, puteți evita ca lumina laser să fie atrasă de aluniță.Creionul alb se folosește pentru acoperirea integrală a aluniței, oferind protecție acesteia, dar și pentru a marca zonele de epilare. Astfel, veți putea bifa zonele în întregime, fără a omite anumite porțiuni de piele și fără risca să treceți din nou laserul peste o zonă deja bifată.

Prin urmare, epilarea definitivă este sigură și pentru pielea cu multe alunițe, însă trebuie să aveți grijă să le acoperiți cu un creion alb. În plus, dacă aveți clienți nedumeriții cu privire la îndepărtarea părului crescut în alunițe, recomandați-le tăierea acestuia cu ajutorul unei forfecuțe.


Follow Us On Instagram