Meseria m-a ales pe mine

 

O poveste captivantă, un drum profesional care a pornit de la un gest aparent minor…dăruirea unui buchet de flori, un nume celebru în industrie cu o experiență profesională extraordinară. Sunt atât de multe de spus despre Marian Cotoi…Un interviu fascinant pe care odată ce începeți să-l citiți, nu vă veți opri până la final.

 

MARIAN COTOI
Hairstylist, Trainer & Owner
Saloanele & Academia de Coafură Marian Cotoi
www.mariancotoi.ro

 

 

Spuneți-ne câteva cuvinte despre drumul dumneavoastră profesional. Cum ați început? Cum ați ales această meserie?
Pot spune că ea m-a ales pe mine! După Revoluția din anul 1989, am plecat în Belgia unde m-am dezvoltat și construit ca om și ca profesionist. Eram de ceva timp în Belgia și lucram într-un restaurant italian. Această muncă îmi dădea posibilitatea să-mi exersez limba franceză, să fiu independent, să socializez, dar nu mă împlinea pe deplin. M-am hotărât să îmi continui studiile în Belgia. Într- o zi l-am întâlnit pe președintele coaforilor din regiunea
Arden care m-a încurajat, mi-a spus că este o meserie care mă poate ajuta foarte bine dacă am talent și dacă îmi doresc să fac asta. Înscrierea mea la institutul Pitteurs este o altă poveste, pe care o găsiți și pe site-ul meu, dar pe scurt: mai erau trei săptămâni până la termenul limită de depunere a actelor la minister și eu eram în întârziere. Totuși, speram să reușesc pentru că, dacă pierdeam această oportunitate ar fi trebuit să mai aștept un an și eram conștient că destinul meu ar fi fost altul… Am ajuns la poarta Ministerului într-o zi de luni când nu era zi de înregistrare a actelor și trebuia să revin a doua zi. Însă, am fost foarte insistent și i-am explicat portarului că sunt un român care vrea să studieze și îl rog să mă ajute în acest sens cu câteva informații. Într-un moment de inspirație am spus că am uitat ceva în mașina și că mă duc să iau. Am fugit în cartierul Botanique să găsesc o florărie. Am cumpărat un buchet de flori, după care m-am prezentat din nou la portar. Am urcat cu buchetul într-o mână și cu actele în cealaltă. Când am intrat pe ușă m-am dus direct la o doamna care mi-a influențat destinul (zic eu). I-am dat buchetul de flori și i-am povestit că sunt un român care dorește să studieze și are nevoie de ajutor în acest sens. Acel buchet de flori a fost pentru ea ca o declarație de dragoste. Mi-a spus că nu i s-a întâmplat niciodată acest lucru minunat. M-a ascultat cu atenție și mi-a luat actele, spunându-mi că i-am făcut o zi minunată datorită gestului meu, și mi-a promis că mă ajută să mă înscriu la Institut în timp util. Am plecat fericit că reușisem să-mi realizez obiectivul, deși nu era ziua destinată înregistrării și soluționării unor astfel de cazuri. Nu știu cum a făcut acea doamnă, cred că a trecut cu actele mele pe la toți directorii care trebuiau să semneze și, în trei săptămâni – nu în șapte săptămâni! – actele mele au fost aprobate și așa am ajuns la Institutul Pitteurs.

Cine au fost cei care au fost alături de dumneavoastră în drumul pe care l-ați parcurs până astăzi?
În cei 10 ani petrecuți în străinatate, fiind singur printre străini, Dumnezeu a fost lângă mine și familia mea care m-a sustinut psihic și mental. După întoarcerea în țară, tot familia a fost alături de mine și m-a susținut cel mai mult.

Povestestiți-ne experiența primei reușite și a primului eșec în viața profesională. Ce ați simțit în acele momente?
La începutul carierei mele au fost multe reușite. Am coafat în Belgia împreună cu cei de la Institut modelele de la Miss Belgia. Apoi, când m-am întors în România, în 2000, am început să lucrez chiar din primul weekend, coafând colecția Zinei Dumitrescu (Dumnezeu să o odihnească în pace) la Craiova și Miss Oltenia, unde am coafat modelele participante la concurs. Îmi amintesc că în juriu a fost Florin Piersic. Primul eșec din viața profesională a fost la sfârșitul acelui an. După ce am coafat Romanian Fashion Week, Bucharest Fashion Week, Summer Festival, Top Model România, Miss România, Miss Internațional Biss, Miss Litoral, am fost nominalizat la cel mai bun hairstylist al României. Organizatorii mi-au transmis că am caștigat cu brio primul
loc și să mă pregătesc să-mi iau premiul. După care, la câteva ore, mi-au transmis că s-au schimbat lucrurile și n-am rămas decât în primii trei. S-au tras sforile… eu îmi anunțasem toți corespondenții de presă…În acel moment m-am simțit frustrat și trădat!

Când a luat naștere Academia de Coafură Marian Cotoi? Cum a fost trecerea de la hairstylist la Trainer?
Academia de Coafură Marian Cotoi a fost înființată acum patru ani, ca urmare a solicitărilor venite din partea tinerilor de a-i învăța această meserie. În zona Olteniei nu există școli de renume în acest domeniu, și am vrut să dau o șansă oltenilor la cursuri de calificare și perfecționare în meseria de hairstylist, așa cum în 2000, când am revenit în țară, am vrut să fac ceva pentru femeile din Craiova și am deschis două saloane. În prezent, academia funcționează atât în Craiova, cât și în București, unde mă ocup personal de cursanții mei. Trecerea de la hairstylist la trainer s-a făcut natural, pentru că eu eram deja trainer. Am fost ambassador L’Oreal, director artistic Vitality’s și Goldwell, art director Luxury Greenlight, iar în prezent sunt brand ambasador Honma Tokyo. Timp de 17 ani am lansat tendințele în România prin aceste branduri, explicând stiliștilor tehnici și metode de realizare a tendințelor în materie de tunsoare sau culoare. Prin urmare, academia a venit ca o completare firească a businessului meu, care mă completeaza ca artist, profesionist și antreprenor.

Care postură vă place mai mult, cea de Hairstylist sau cea de Trainer? Vă place mai mult să lucrați sau să-i învățați pe alții?
Îmi place să lucrez pentru că asta e menirea mea, să pot aduce schimbări oamenilor, să-i fac mai frumoși, să le creez o imagine mai frumoasă, să-i infrumusețez. Predarea a venit natural, pentru că fiind pregătit la cel mai înalt nivel, i-am învățat pe angajații mei, pe colaboratorii mei, am învățat de-a lungul timpului foarte mulți stiliști să deprindă tehnici, să-și îmbunătățească abilitățile în această meserie, fără să am academie. Ambele posturi sunt interesante. În momentul în care lucrezi cu clientul te focusezi asupra lui și nu mai contează altceva. Când lucrezi cu cusanții, trebuie să fii mai deschis pentru că fiecare persoană este diferită și captează informația într-un mod diferit, trebuie să ții cont de spiritul lor, de sensibilitatea lor, de toți factorii care ar putea influența în mod pozitiv sau negativ un cursant. Este important să ajungi să-i faci să înțeleagă ceea ce vrei să le transmiți pentru a-și însuși corect această meserie. Ați luat în calcul extinderea și în alte orașe din țară? Am avut oferte de a intra în diverse mall-uri, dar nu au ajuns să se concretizeze. Am avut oferte și din străinatate. Am avut clienți care erau fascinați de munca mea și de spiritul meu artistic și care mi-au propus să merg la Miami, Paris, Roma, Bruxelles, chiar și în Sardinia. Însă, mi-am dorit să revin și să rămân în România. Puteam să rămân în străinatate acum 19 ani, însă dorul de țară și de a fi alături de familie m-au făcut să revin.

 

Care sunt diferențele între piața din Craiova și cea din București în ceea ce privește serviciile alese, dar nu numai?
O diferență majoră este că femeile din Craiova și mai ales din provincie își doresc să fie coafate și să poarte o coafură unică la diverse evenimente (nunți, botezuri, chiar aniversări). În București, femeile doresc coafuri mai simple, merg pe coafuri naturale. În ceea ce privește partea de tunsoare și culoare, sunt aproape la fel, își doresc tot timpul noutăți din partea mea și pentru asta trebuie să fiu pregătit în orice moment să le mulțumesc la nivelul așteptărilor lor, să aleg ce e mai bun pentru ele și să fac în așa fel încât, plecând de la mine să aiba un plus de imagine pe care nu l-ar obține în altă parte.

Împărtășiți-ne din secretele dumneavoastră profesionale? Ce vă face unic?

Aș începe cu ce mă face unic. Este diversitatea tehnicilor și complexitatea lor, lucrez la un alt nivel pe toate planurile. În jurul meu, ca stilist, observ dacă cineva este bun pe un segment din toată structura noastră profesională, pe coafuri, pe tunsoare sau pe culoare. Adică, sunt puțini stiliști care și-au dezvoltat abilitățile pe toate laturile și pot efectua lucruri deosebite pe toate aceste segmente de servicii pe care le oferă clienților. Apoi, toate acestea le-aș completa cu imaginație, răbdare, putere de muncă, dorința de a mă depăși tot timpul, sunt exigent cu mine însumi, pasiunea cu care lucrez și faptul că îmi place această meserie. Am o doză de artist, dar și de manager în suflet și mi-o manifest foarte bine în relația cu clienții, cursanții și partenerii mei de business.

Care parte din hairstyling vă place cel mai mult? Care sunt tehnicile pe care le preferați?
În România, m-am lansat prin coafuri pentru că așa era la vremea respectivă, nu erau atât de mulți stiliști cunoscuți și consacrați ca astăzi, acest domeniu nu era atât de dezvoltat cum este în prezent. În primii șapte ani cât am stat în Craiova eram invitat des la emisiunile de la televiziunea regională și cea locală unde făceam coafuri deosebite și mergeam la toate evenimentele fashion din România care aveau loc, unde coafam împreună cu echipele mele de stiliști modele care participau la acele evenimente. De când m-am lansat în România, oamenii au avut așteptări foarte mari de la mine și a trebuit să mă dezvolt pe toate planurile în ceea ce privește această meserie (colorimetrie, tunsoare și coafuri), să-mi dezvolt tehnicile pentru a face lucruri unice, inedite și pentru a ieși în evidență. Întotdeauna am vrut să fiu cel mai bun în meseria mea, să-mi pot ajuta și crește din punct de vedere profesional echipa, dar și pentru a le putea oferi clienților mei o paletă întreagă, completă și variată de servicii. În acest sens, partea de dezvoltare profesională a fost obiectivul meu principal, mi-am creat propriul stil, propriile tehnici și mă actualizez în continuu cu tot ce nou în domeniul meu.

Care sunt cele mai mari greșeli care se fac în ceea ce privește vopsitul părului?
Din punct de vedere al clientului, în special în rândul femeilor, cea mai frecventă greșeala este vopsitul părului acasă. Acestea cumpară vopsea pentru că le place culoarea părului de pe cutia respectivă. Neavând noțiuni de colorimetrie le ies tot felul de culori care mai de care mai vii, mai aprinse sau mai închise decât își doresc, apoi sunt dezamagite. În saloane aș spune că cea mai frecventă greșeală este lipsa comunicării cu clienta. Mulți stiliști nu pun foarte multe întrebări clientelor ca să efectueze o diagnoza corectă, să stabilească linia tunsorii și culorii potrivite, și merg pe instinctul lor sau acceptă să efectueze o tunsoare sau o anumită culoare pe care clienta le-o arată într-o poză, fără să fie îndrumate către ceva care le-ar sta bine. În general, tunsoarea și culoarea părului trebuie să fie personalizate în funcție de anumite caracteristici, trebuie să fie în armonie cu trăsăturile feței, cu temperamentul și personalitatea lor, trebuie alease în funcție de job și multe altele.

Cât de important este să apelăm la un tratament pentru păr?
În funcție de problemele pe care le identificăm asupra părului/scalpului, este foarte important să cerem părerea unui profesionist care să ne recomande tratamentul adecvat. Anumite tratamente sunt mai efeciente dacă sunt făcute la salon, altele pot fi făcute acasă. Acum pe piață găsim o grămada de game de tratamente pentru păr, în funcție de structura acestuia, important este să le și folosim. În afara de asta, părul trebuie hidratat tot timpul, nu numai la salon, ci și acasa, utilizând un balsam sau o mască în funcție de structura părului. De asemenea, pe timpul verii, recomand folosirea produsele de protecție a părului împotriva razelor UV.

Care este tratamentul pentru păr cel mai solicitat în saloanele pe care le dețineți? Povestiți-ne despre acel tratament.
Fără îndoială tratamentele de îndreptare și regenerare a părului cu keratina și botox. De câțiva ani, aceste tratamente au apărut pe piața românească și au fost foarte apreciate de către femeile independente, ocupate, care au nevoie să afişeze mereu o coafură îngrijită şi care au puţin timp la dispoziţie pentru a merge la salon. Tratamentul cu keratina este un procedeu de îndreptare temporară a părului și are ca rezultat întinderea, netezirea părului, recăpătarea sănătăţii firului de păr și obținerea aspectului lucios şi fin al părului. Acest tratament se adresează femeilor (dar în același timp și bărbaţilor) care au părul ondulat, creţ, afro, rebel, parţial deteriorat şi cu formă nedefinită, și care doresc un păr drept, sănătos, cu aspect neted, mătăsos și lucios. Tratamentul cu botox reconstruiește firul de păr și restaurează elasticitatea, rezistența, strălucirea și volumul pierdut în urma procedurilor chimice, și reprezintă soluția perfectă pentru persoanele care își doresc un păr hidratat, mătăsos, lucios, ușor de coafat. Este recomandat pentru părul poros, degradat, deteriorat, fragil cu fire despicate.

Care este cea mai emoționantă experiență din viața profesională de până acum? Dar din viața personală?
Au fost mai multe pentru că mă hrănesc cu lucruri mărunte. Construiesc pas cu pas imaginea fiecărui client care trece pragul salonului meu și zâmbetul, satisfacția, fericirea pe care le regăsesc pe chipul lor mă fac fericit, îmi dau forță să continui pentru că ma simt apreciat, împlinit. Este o energie pe care mi-o iau în fiecare zi când sunt în saloanele mele. În ceea ce privește viața personală, nașterea fiicei mele, Maya Nicole, a fost cel mai emoționant moment care mi-a adus o mare bucurie și o altfel de traire pe care n-am mai simțit-o până în acel moment. Din momentul în care s-a născut, am simțit că o să aibă nevoie de mine, că este legată de mine, este copilul meu și nimeni, și nimic nu mai poate schimba asta.

Ce faceți pentru evoluția dumneavoastră profesională?
Reușita în business înseamnă totodată o creștere profesională. Însă succesul nu vine fără a investi în tine și în educația ta. Eu mă pregătesc tot timpul, particip la seminarii atât de dezvoltare personală, cât și profesională, merg la workshop-uri organizate de diverse branduri, la cele susținute de colaboratori de-ai mei, mă dezvolt la rândul meu prin cursurile și seminariile pe care eu le susțin. Când esti trainer devii mai bun pentru că în momentul în care transmiți ceea ce faci, conștientizezi mult mai bine anumite lucruri, le revizuiești, le îmbunătățești și, prin acest proces, devii o variantă mai bună a ta.

În afară de hairstyling, ce alte lucruri vă mai pasionează?
Îmi place să călătoresc, să descopăr locuri și să cunosc cultura locurilor respective. Îmi place să pescuiesc, dar nu prea am timp. Îmi place natura, să mă plimb, să ascult sunetul naturii, mă relaxează total și mă încarcă de energie.

Sunteți tată, soț și aveți un business în domeniul frumuseții. Cum reușiți să le împăcați pe toate?
Destul de greu pentru că nu reușesc să îmi petrec atât de mult timp pe cât mi-aș dori cu cei dragi. Lucrez de dimineața până seara, atât în București, cât și în Craiova. Fiica mea locuiește în Craiova, mă întâlnesc în fiecare săptămână cu ea și încerc să mențin o relație foarte bună cu ea, să simtă că o iubesc, că o susțin și o încurajez în acțiunile ei, în planurile de viitor și în deciziile ei.

Ce faceți pentru a vă menține echilibrul interior?
În primul rând mă rog la Dumnezeu în fiecare dimineață și seară și îi mulțumesc că m-am trezit și că urmează o nouă zi din viața mea cu muncă, dăruire și pasiune profesională. Asta mă încarcă de energie, pentru că eu iubesc cel mai mult să dăruiesc oamenilor din energia mea și din viziunea mea artistică prin lucrările pe care le realizez, fie că vorbim de o tunsoare, de o coafură sau o nouă culoare. Sunt o fire foarte echilibrată, nu sunt o extremă, nu am fost niciodată, asta probabil datorită educației primite în familie. Mi-am dezvoltat aceste calități și din experiența mea de viață care e destul de vastă, trebuie să recunosc. Am învățat să iau lucrurile pas cu pas, să respir adânc câteodată și să mă detașez de unele aspecte pentru a putea să trec mai ușor și să le rezolv mai ușor.


Follow Us On Instagram