Sfârșitul anului sau „al lumii”

„Nu știu la tine cum e, dar la mine zici că vine sfârșitul lumii, nu al anului” – este o frază rostită de o cunoștință, o frază care trebuie să recunosc că m-a amuzat teribil, dar în același timp m-a și pus pe gânduri.

Oare ce se întâmplă cu mulți dintre noi la final de an? Se creează o stare generală de agitație în care intrăm automat și, cu siguranță, această stare este generată și de dorința de a finaliza cât mai multe înainte de sărbători, ca apoi să putem sta liniștiți și relaxați câteva zile.

Și da, e oarecum justificată agitația pentru că în această perioadă apar, parcă de nicăieri, task-uri în plus de rezolvat: cadouri pentru cei dragi, evenimente la școli/grădinițe, programări la saloanele de înfrumusețare – cu cât mai aproape de Crăciun, cu atât mai bine, dar și planuri pentru plecările ce urmează, bagaje, ținute de sărbători, cozonaci… oh, și lista poate continua mult. Adică, nu e ca și cum nu am ști din anii anteriori ce avem de făcut, dar, cumva, treburile ne iau în fiecare an prin surprindere :).

N-ar fi mai potrivit ca perioada după 15 decembrie să fie declarată nelucrătoare? Așa nu s-ar mai crea agitație similară cu „sfârșitul lumii” pentru unii oameni :). Bine, fără să se aplice în domeniul frumuseții… că atunci s-ar crea altfel de agitație și panică, în special pentru femei, dar nu numai :). Lăsând umorul deoparte, chiar dacă perioada sărbătorilor este una frumoasă, pe alocuri poate fi greoaie, provocatoare, epuizantă sau chiar tristă, pentru unii dintre noi.

Nu știu la tine cum a fost până acum și cum este această perioadă de sărbători, sper însă să nu fie similară cu „sfârșitul lumii”. Și nu, nu vorbesc acum nici despre a fi neapărat fericit, pentru că așa trebuie să fim… Nu despre asta este vorba, ci despre a primi cu deschidere tot ceea ce ne oferă perioada sărbătorilor, de a reflecta la ceea ce a fost, de a lua în considerare viitorul, de a-i accepta pe ceilalți așa cum sunt, nu cum am vrea noi să fie… de a trăi, pur și simplu, tot ce vine, cum vine.
Un an nou așa cum ai nevoie pentru evoluția ta!

Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram