La ce e bună frica?

În acest context pandemic în care ne aflăm, una dintre emoțiile pe care am experimentat-o cu toții la un nivel mai mic sau mai mare este, cu siguranță, frica.

Aceasta s-a manifestat în diferite situații, la unii încă de la începutul perioadei, de la primele cazuri anunțate în media, la alții abia după câteva săptămâni sau luni de când a început pandemia, când au conștientizat că nu este o glumă ceea ce se întâmplă și că nu va trece prea repede.

La unii dintre noi, cei care lucrăm în industria frumuseții, frica și-a făcut simțită prezența sau chiar s-a amplificat în momentul în care s-au închis saloanele de înfrumusețare și s-au anulat toate evenimentele de profil.

Pe lângă frica provocată de context, la cei din industria frumuseții a căror singură sursă de venit este salonul, s-a activat puternic chiar și instinctul de supraviețuire, care i-a determinat pe mulți să apeleze la diverse soluții, despre care vorbesc puțin mai jos.

Da! Până la acel nivel, de luptă pentru supraviețuire, au fost duși unii dintre noi, chiar dacă poate nu am fost conștienți. Și chiar și azi, unii suntem încă, în anumite momente, cuprinși de frica provocată de coronavirus.

Să revin totuși la partea bună a fricii. Pentru că deși poate fi greu de crezut, există o parte bună a fricii, indiferent care este cauza exterioară prin care se declanșează această emoție în noi.
Unul dintre cele mai bune exemple este tot din industria frumuseții și este legat tot de acest context pandemic. Mai exact, unii dintre cei care au fost puși în situația de a închide saloanele au ales să transforme frica în motivație, să nu se lase cuprinși de ea.

Și știu că mulți vă regăsiți aici, aceia care ați avut curajul de a vă expune în online, cei care v-ați reinventat, ați creat diverse variante de pachete cu produse sau consultanță, care au venit în sprijinul clientelor pentru a se descurca singure pe acea perioadă.

Alții, cei despre care vorbeam mai sus, cei pentru care închiderea saloanelor a fost cu adevărat o provocare financiară, au avut curaj să vorbească deschis și sincer despre situația prin care trec și să ceară ajutor comunității din care fac parte – și n-au fost puțini cei care au găsit variante de a câștiga bani din oferirea serviciilor pentru cunoștințe, prieteni, comunitate, chiar și în perioada stării de urgență.

Acest ultim exemplu nu vi l-am prezentat ca să dezbatem dacă a fost corect, legal, moral și nici nu judecăm. Ci vreau doar să vă expunem moduri prin care frica i-a determinat pe mulți dintre cei care lucrează în această industrie să găsească soluții.

Indiferent de situație, frica are o parte bună. Are un mesaj pentru noi, e nevoie doar să ascultăm și să înțelegem acea parte din noi căreia îi e frică.

Cu drag,
Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram