Reconstrucția mamară

De multe ori avem informații despre anumite subiecte care sunt fie incomplete, fie total eronate. Și acest lucru se poate întâmpla pentru că documentarea noastră nu este mereu din surse autorizate. De aceea, ne am propus cu acest material să oferim răspunsuri la cele mai importante întrebări legate de reconstrucția mamară, răspunsuri pe care ni le-a oferit doamna Doctor Ina Petrescu, Medic Primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, Doctor în Științe Medicale.

Cine poate face reconstrucție de sân?

Orice femeie care își dorește redobândirea sânului pierdut în urma mastecomiei necesară în tratamentul cancerului mamar poate efectua operația: fie simultan cu mastectomia în cazurile cu tumora incipientă sau după încheierea tratamentului oncologic, la 1-2 ani.

Care sunt principalele metode de reconstrucție?

Există mai multe metode: cu implant mamar direct, cu expander și în a doua etapă înlocuirea cu implant, cu țesuturi proprii organismului, atunci când sunt prezente într-un ușor exces (mai ales la femeile care au născut) – la nivelul abdomenului inferior, fese, coapsa internă, toracele posterior sau combinația între cele două metode (implant și țesut propriu – cea mai frecvent folosită tehnică fiind cea între latissimus dorsi și implantul mamar).

Cum se alege o tehnică anume?

Întotdeauna voi alege împreună cu pacienta, pentru că este foarte importantă alegerea făcută de ea, după ce află în ce constau aceste metode chirurgicale. Dacă pacienta a făcut radioterapie, atunci obligatoriu trebuie să folosim și tesutul propriu pentru a da naturalețe sânului reconstruit. În cazurile cu mastectomie subcutană (scoaterea glandei și păstrarea învelișului cutanat), se pot folosi implantele direct.

De ce este radioterapia așa importantă în alegerea metodei reconstructive?

Radioterapia este necesară în cazurile care au avut și ganglionii limfatici axilari afectați sau după operațiile conservative (îndepărtarea doar a unei părți a sânului care cuprinde tumora). Dar ea produce și afectarea ireversibilă a pielii și țesuturilor moi care își pierd elaticitatea, devin dure, cartonate, imobile, pielea uscată fără glande sudoripare sau sebacee. În această situație, reconstrucția doar cu implant este adesea imposibilă, iar expanderul este total ineficient, nereușind să facă expandarea țesuturilor.

Ce se întâmplă cu sânul sănătos?

Sunt cazuri în care se poate face reconstrucția mamară raportându-ne la sânul sănătos pentru că acesta are un volum mediu și un ușor grad de ptoză. Dar sunt numeroase și situațiile în care sânul restant este foarte mare sau foarte ptozat (lăsat). Atunci este necesară simetrizarea lui prin operația de reducție mamară sau cea de mastopexie (lifting mamar). Chiar dacă nu este ușor, am reușit efectuarea ambelor operații, de reconstrucție și simetrizarea sânului sănătos în timpul aceleiași operații. Există și situații mult mai dificile – când sânul restant este foarte mic: atunci vor fi necesare două operații – în prima fie vom folosi un expander care se va umple progresiv pentru a crea spațiul necesar reconstrucției, iar în timpul doi acesta va fi înlocuit cu implantul mamar – pentru sânul sănătos vom folosi un implant mai mic. Iar în cazurile cu radioterapie vom folosi pentru reconstrucție metoda combinată implant + țesut propriu, iar pentru sânul sănătos vom folosi un implant.

Este reconstrucția dureroasă?

Este întrebarea pe care multe femei și-o pun… Pe baza experienței a peste 200 de femei cărora le-am făcut reconstrucția, și la fiecare dintre ele – prima întrebare a fost dacă o doare… majoritatea covârșitoare a spus că durerea a fost mai mică decât la mastectomie. Lucru firesc, întrucât atunci se secționeaza numeroși nervi senzitivi. Și reconstrucția este o intervenție – și mai cu seamă cea cu lambou abdominal – există în primele 2-3 zile o durere de intensitate medie, dar care este combătută eficient cu medicamente.

Este implantul sigur, nu produce el însuși cancer sau recidivă?

Majoritatea reconstrucțiilor mamare (>80%) în Statele Unite se fac cu implant mamar. Implantul mamar nu maschează o potențiala recidivă tumorală, întrucât la examinerea ecografică sau RMN el are o structură specifică bine individualizată. Implantul produce o responsabilizare suplimentară în sensul efectuării controalelor imagistice periodice. În ultimii ani s-a raportat apariția unei forme rare de limfom prezent în capsula care se formează în jurul implantului. Raportat la numărul femeilor din întreaga lume care au implante mamare (din motive estetice sau reconstructive), de peste 10 milioane, riscul calculat de apariție a acestei forme de limfom este foarte mic, de 1:38000. Toate studiile clinice au arătat că implantul în sine nu provoacă recidiva tumorii primare.

Este implantul pe viață?

Studiile clinic efectuate au aratat ca 1 din 4 femei își schimbă de-a lungul vieții implantul din diverse motive. Implantele mamare sunt garantate pe viață de către cei mai mari producatori, astfel încât trebuie să alegeți în cunoștință de cauză implantul. Starea implantului va fi verificată annual prin ecografie sau mamografie.

De ce este importantă reconstrucția sânului? Nu se poate trăi și fără sân/sâni?

Sigur că întotdeauna vor fi femei care nu își doresc să facă reconstrucția și aleg să trăiască fără sân. Și le vom respecta această opțiune. Însă atunci când faci duș și nu mai suporți să atingi locul acela gol cu o cicatrice, nu mai suporți proteza externă, grea, care nu vrea să stea cum trebuie în sutien, când nu poți purta o bluză sau o rochie cu un decolteu decent, ca să nu mai vorbim de costumul de baie, când nu te simți bine alături de soțul sau iubitul tău, când de fapt nu te simți bine cu tine însăți – da, atunci merită! Și am văzut cum vin la controale dupa reconstrucție majoritatea acestor doamne: intră cu zâmbetul pe buze în cabinet, redevin cochete – se machiază, se coafează, se îmbracă frumos, iar dupa o vreme își refac viața de cuplu sau își doresc să avanseze în carieră, în fapt își recapată pofta de viață! Este vorba de fapt de creșterea încrederii în sine și, în final, despre creșterea calității vieții.

Cum se accesează Programul Național de reconstrucție mamară și ce anume se decontează prin acest program?

Dacă este vorba de reconstrucție mamară secundară (după mastectomie), atunci primul pas este consultația de chirurgie plastică – atunci vom discuta despre metodele reconstructive și dacă pacienta este eligibilă – nu are recidivă tumorală, a efectuat tratamentul oncologic complet, nu are boli cronice severe (diabet, insuficiență cardiacă, de coagulare a sângelui), renunță la fumat inainte și după operație o lună. De asemenea, află documentele necesare pentru a putea fi înscrisă în program – cel mai important fiind acordul oncologului. În cazul pacientelor la care se efectuează reconstrucția simultană cu mastectomia – atunci cazul se discută în echipa pluridisciplinară condusă de oncolog și se ia decizia oportunității intervențiilor simultane.

Programul decontează costul unui expander și al unui implant sau a două implante. Intervenția de simetrizare, de refacere a mamelonului, mastectomia profilactică în cazul pacientelor cu cancer genetic – purtatoare de mutație a genelor BRACA1 și 2 – nu sunt încă decontate.

Ce complicatii pot apărea?

Ca orice intervenție chirurgicală și reconstrucția sânului nu este lipsită de complicații, care sunt mai frecvent întâlnite în reconstrucțiile immediate comparativ cu cele secundare când fibroza (cicatricea internă) este foarte utilă în operație.

Cele mai frecvent întâlnite complicații sunt:

  • contractura capsulară în jurul implantului – capsula devine dură și strânge implantul, mai ales în cazurile când s-a efectuat radioterapie pe implant (se scoate capsula și se pune implantul la loc);
  • necroza pe linia de incizie, cu întârzierea vindecării;
  • seromul perimplant (evacuarea și analiza de laborator, îndepărtarea capsulei, repoziționarea implantului);
  • necroza parțială/totală a lambolui (efectuarea unei noi reconstrucții prin altă tehnică);
  • infecția, hematomul;
  • asimetria;
  • ascensionarea implantului sub acțiunea puternică a mușchiului pectoral;

Chiar daca pot apărea, sunt în majoritate rezolvabile, promisiunea mea fiind aceea că nicio pacientă să nu plece din spital fără sân reconstruit.


Follow Us On Instagram